(YEYE): Puben er et yndet stoppested for både fastboende og turister som vil roe ned i en ellers travel hverdag.

I England ligger det en pub på et hvert gatehjørne. Et vannhull er aldri langt unna, og norske turister på leting etter det erkebritiske bør absolutt gi pubrunden en sjanse. Hvem har vel ikke sett de klassiske engelske krimseriene hvor puben er et sentralt møtepunkt. Bak en stor røyksky og en pint eller to deler innbyggerne sine teorier om hvem morderen er.

Flere etter røykestopp
Røykskyen har i dag lagt seg etter at røykeloven ble innført i fjor sommer, til manges store fortvilelse. Debatten gikk på om dette kunne komme til å bety kroken på døren for mange puber, men bekymringene ser ut til å være grunnløse. Tiltaket har tvert imot trukket nye mennesker til puben.

Del av hverdagen
En grunnleggende forskjell mellom Norge og England er hva som skjer etter arbeidstid. Nordmenn er helt i verdenstoppen når det gjelder forbruk til oppussing av egne hjem, og det er ofte i nettopp hjemmet at vi ender opp når dagens pliktløp på jobb er unnagjort. Vi drar hjem klokken 16, spiser middag, går på trening og synker ned i sofaen med en TV-serie før sengen lokker.

Tid for øl etter arbeidstid
I England er det ganske annerledes. Her er arbeidsdagene for det første generelt sett lengre. Likevel møtes man ofte på puben for å ta noen øl etter arbeidstid. Og nå som våren er i anmarsj og gradestokken stiger øker aktiviteten. Mange puber stenger rundt klokken 23, altså relativt tidlig for mange turister på opplevelsestur. Men da er det på tide for den jevne engelskmann å komme seg i seng før neste arbeidsdag.

Primitivt og sjarmerende
Enhver anledning til å gå på puben blir benyttet. På universitetene rundt om i landet er det ikke uvanlig at forelesere tar med studentene på pubrunde for å markere skolestart, høstens ankomst, at juleferien nærmer seg, inngangen til et nytt år, den første vårdagen, at semesteret går mot slutten og vel overstått eksamen.

Engelskmenn beskytter sin pub. Både i storbyen og på landsbygden er den et naturlig samlingspunkt. Her blir alle temaer debattert, og her kommer man som man er, enten man er en finansmann i dress eller en arbeidsledig i slitte jeans og t-skjorte. Det er primitivt, enkelt, avslappende og sjarmerende.

Og i en by som London hvor det ellers er et enormt tempo, hvor albuer brukes flittig for å komme seg fram og hvor de sterkeste kommer lengst, er puben et behagelig sted å roe ned på. Her kan pulsen senke seg. Man kan finne gleden i den gode samtalen eller bare samles rundt en fotballkamp på tv. Man kan gå alene eller med venner. For å lese avisen i fred og ro eller for å knytte nye bekjentskaper. Det er en institusjon det er verdt å bevare, og å besøke.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her