Enkelte byer er mer filmvennlige enn andre. Vi har samlet tips og adresser for filmelskere på tur til London.

Film fra London

James Bond i London

MI6 i 85 Albert Embankment: 007s arbeidsgiver har flyttet på seg flere ganger, og dagens hovedkvarter dukket første gang opp i GoldenEye (1995).
Turnbull & Asser i 71–72 Jermyn Street: Hos denne eksklusive skredderen bestilte både Ian Fleming og James Bond skjorter.
The Ritz Hotel i 150 Piccadilly: Bond bodde her i filmen Diamonds are Forever (1971). Det kan du også, om du er velkledd og velbeslått.

Bridget Jones Diary (2001) i London

The Globe på 8 Bedale Street: Bridgets leilighet lå i etasjen over denne puben.
Institute of Contemporary Arts i the Charlton House Terrace: Her foregikk den pinlige boklanseringen der Bridget spurte Salman Rushdie om veien til toalettet.
Cantina del Ponte på 36 Shad Thames: Italiensk restaurant der Daniel og Bridget er på date.

Notting Hill (1999) i London

«Den blå døren» i 280 Westbourne Park Road: Døra er ikke lenger blå, men det var altså her William Tacker (Hugh Grant) bodde.
The Travel Book Shop i 13–15 Blenheim Crescent: Bokhandelen som Williams butikk var basert på, men innspillingen fant sted i 142 Portobello Road, der det nå er en skobutikk.
Coffee Republic i 214 Portobello Road: Utenfor denne krasjer Hugh Grant i Julia Roberts og søler appelsinjuice på henne.

Harry Potter i London

Plattform 4/5 på King’s Cross Station: Omgjort til plattform 9 ¾ i filmene, hvorfra ekspresstoget til Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom går.
The Glass House i 42 Bull’s Head Passage: Innspillingssted for kafeen Den lekke heksekjel, en av de hemmelige inngangene til Diagonalmenningen.
Reptilhuset i London Zoo: Det er her Harry oppdager at han kan snakke med slanger i den første filmen.

Sherlock Holmes (2009) i London

Sherlock Holmes Museum i 221b Baker Street: Museet har samme adresse som Sherlock selv.
The Reform Club i 104 Pall Mall: Holmes fornærmer Watsons forlovede når de spiser middag her, men i filmen heter stedet The Royale. Også brukt i flere Bond-filmer.
Brompton Cemetery i Old Brompton Road: Kirkegården der Lord Blackwood tilsynelatende står opp fra de døde. Også brukt i Johnny English (2003).

Miniguide til London

London er blitt nordmenns største storbyfavoritt, og med gode grunner. Pubene, shoppingen, kulturen, fotballen samt det faktum at London er én av verdens mest multietniske byer lokker oss over gang på gang. Nesten 2,3 millioner av innbyggerne er utenlandsfødte (2006), noe som skaper et fascinerende mangfold i den enorme byen. I 2012 arrangeres i tillegg sommer-OL her, noe som har skapt en voldsom ny giv.

Grunnleggende om London

Land Storbritannia
Innbyggere Ca. 7,9 millioner
Tidssone GMT 0
Valuta 1 Pund (GBP) = 8,8 kr
Nødnummer 999 (politi, brann og ambulanse)
Elektrisitet 230V

Turistinformasjon

Slik kommer du til London

Både SAS, Norwegian, British Airways og Ryanair har daglige flyvninger på Heathrow, Stansted eller Gatwick.

Komme seg rundt i London

The Tube, undergrunnen i London, er legendarisk – enkel og effektiv, med et solid nett som gjør at du kommer deg til omtrent alle hjørner av byen. Drosjene er også effektive, det samme gjelder bussystemet.

Med hensyn til offentlige transportmidler kan du forhåndsbetale med det såkalte Oyster Card, som blant annet gir deg adgang til buss, bane og tog. Travel Card og Bus Pass er to andre kortsystemer som er knyttet opp mot Oyster Card. Mer informasjon finner du på kortets egne sider eller hos Visit Britain.

Før du drar til London

Les «Absolute Beginners» av Colin Macinnes hyller Notting Hill på slutten av 1950-tallet. Monica Alis «Brick Lane­» (2003) tar det multietniske London på pulsen, mens Keith Waterhouses sjarmerende karakterer i boken «Soho» (2001) gir et eventyrlig innblikk i ett av byens mest eklektiske nabolag.

Se Michelangelo Antonionis «Blow Up» (1966) med David Hemmings som den ikoniske 60-tallsfotografen er et must. Det samme gjelder Stanley Kubricks «A Clockwork Orange». Av nåtidsfilmer er «Love, Actually», «Notting Hill», «About a Boy» og «Sliding Doors» fine valg.

Hør The Clash sitt legendariske album «London Calling» er lyden av storbyen anno 1977. The Kinks, med blant annet klassikeren «Waterloo Sunset», er et annet godt valg. «London Belongs to Me» med Saint Etienne gir en litt annerledes innfallsvinkel til lyden av London.

App «Time Out London» (Apple, Android – gratis)

Safari i parken i London

Richmond Park egner seg ypperlig for en piknik når storbyjaget blir for intenst, og det mest spesielle her er at du garantert vil støte på parkens berømte hjortedyr, som om det fremdeles var på Henrik VIIIs tid. I samme område ligger Isabella Plantation, med sine eksotiske trær, vakre dammer, rhododendroer og azalear.

HTML EMBED

Få med deg i London

1. Tråkk deg rundt på en sykkel fra The London Cycle Hire Scheme (Barclays Cycle Hire), som ble opprettet i fjor. De mer enn 6000 solide «Boris-syklene» (oppkalt etter Londons fargerike borgermester Boris Johnson) er tilgjengelig på 400 stasjoner over hele byen. Etter å ha registrert deg betaler du etter hvor mye du bruker sykkelen. En annerledes måte å oppleve storbyen på. Registrer deg på nettstedet, eller betal med kort på stasjonene.

2. Tate er ikke bare en institusjon i London, men har til sammen fire kunstmuseer og gallerier kjent over hele verden. Tate Britain samler den viktigste kunsten på De britiske øyer, utenom nasjonalgalleriet (National Gallery), selv om det faktisk er Tate Modern som oftest får mest oppmerksomhet. Et besøk på begge institusjonene (på hver sin side av Themsen) er å anbefale. En egen Tate-to-Tate elvebåtservice tar deg fra det ene galleriet til det andre.

3. Selv om forbudstiden for lengst er over, tviholdes det fremdeles på nostalgien knyttet til tiden med illegale barer – såkalte speakeasyer. De florerte i den britiske hovedstaden, og gjør det fremdeles. Nightjar gjemt mellom to kafeer i Shoreditch er én av de mest kjente, men prøv også The Experimentl Cocktail Club i Chinatown, eller den visuelt imponerende Bathhouse i City.

4. Ingen kan vintage (årgangsartikler) som londonerne, og det er særlig i området mellom Soho og Shoreditch du kan gjøre de riktig gode kjøpene. Hos for eksempel Fashion Exchange i Brick Lane dukker det rett som det er opp en klassisk Chanel mellom de mer tradisjonelle plaggene, i tillegg till Moschino og Versace. WilliamVintage i Marylebone er et annet godt valg. Wiliam Banks-Blaney var tidligere interiørdesigner. Nå bruker han all sin energi på dette toetasjers mekkaet for haute couture-elskere.

Spis godt i London

Byens matkritikere ble begeistret da Mark Hix for knapt to år siden åpnet sin andre gourmetrestaurant i London. Hix ligger i hjertet av Soho, har en uformell atmosfære og kjøkkenet baserer seg på kortreiste råvarer fra den engelske landsbygda.

Europas (noen sier verdens) beste indiske restauranter er å finne i London, og Amaya er stedet for den som vil ha noe mer enn bare curry. Her tilberedes maten på en tradisjonell tawa (tykk jernplate) eller sigri (grillkull) rett foran gjestene. Prøv dori kebab!

Gastropubene har inntatt London, og blant de beste er Harwood Arms, med én Michelin-stjerne. Her får du servert klassisk, kortreist britisk mat og et utall typer ales. Prøv stedets andehjerte sautert med blant annet sherry og sprø griseører (sic.).

Bo godt i London

Luksus:Cheval Residences tilbyr til sammen 283 femstjerners luksusleiligheter og såkalte town houses, fordelt over flere av Londons mer fasjonable bydeler, som Knightsbridge, Kensington og Chelsea. For en såkalt studioleilighet må du ut med cirka 55 000 kroner i uka, men da får du fire soverom med på kjøpet.

Middels:Lancaster London, med utsikt over Hyde Park, har 416 miljøvennlige rom. Og ble kåret til årets økohotel 2011 av Storbritannias svar på NAF. På taket er det ryddet plass til ti bikuber, av alle ting, og ellers er det kun og fem minutter å gå til Oxford Street.

Rimelig:Strand Palace Hotel ved The Strand i hjertet av West End, ikke langt fra Covent Garden, har 785 rom og hele fem restauranter og barer. Rommene er enkle, men moderne i stilen.