Gå til sidens hovedinnhold

Enkel turmat

Ut på tur, aldri sur - med god mat og drikke. Se tipsene som gjør påskeutflukten ekstra velsmakende.

Mat smaker alltid ekstra godt på tur. Enkel turmat betyr minimalt med kjøkkenutstyr, og lite oppvask å slepe med hjem igjen etter måltidet. Trikset er å gjøre klart så mye som mulig hjemme på kjøkkenbenken, for så å pakke alt ned i tursekken.

Termosen er den ideelle turkameraten. På den kan du ha gryterett, suppe, kaffe eller pølser. Har du flere termoser kan du jo briljere med flere retter. Skal maten serveres etter en strabasiøs tur, er det viktig at det er noe varmt og mettende.

Godt termosfyll:
Betasuppe
Gulasj
Italiensk fiskesuppe
Cassoulet

Mat fra bål
Fram til 15. april kan du i skog og mark servere maten rett fra bålet. Men etter denne datoen og frem til 15. september, må du ty til stormkjøkken. Husk likevel at, uansett årstid, så må du være forsiktig når du fyrer opp et bål. Sørg for at bålet er skikkelig slukket før du forlater det.

Har du vært speider, vet du at pinnebrød er en lettvint turklassiker. Dessuten kan du tilsette forskjellige typer krydder, avhengig av om du vil ha sterke chilibrød eller søte kanelbrød. Du kan også blande i revet ost, kjøttbiter, hakket sjokolade, nøtter eller rosiner.

Her er en fin basisoppskrift:
Marits pinnebrød

Følgende rett passer godt å servere sammen med pinnebrødene:
Foliepakke for bål

Med litt aluminiumsfolie kan du i det hele tatt tilberede mye godt mellom glørne.

Prøv også bålgrillet fylt løk: Del en løk i to, og ta ut de innerste lagene. La kun de to ytterste være igjen. Hakk opp lagene du har tatt ut, bland løken med kjøttdeig, og putt alt sammen tilbake i de to skallene. Pakk den fylte løken i folie, og legg den på bålet.

Frukt på glørne
Til dessert kan du lage sjokoladebanan, også kalt ”apeloff”. Skjær bananen på langs i skallet og fyll den med sjokolade og nøtter. Stikk to pinner gjennom sidene for å holde den sammen, eller pakk den inn i aluminiumsfolie. Legg den i glørne til sjokoladen har smeltet, før du nyter den med teskje.

En annen fruktdessert på bålet er bakt eple. Skjær et lokk av eplet, og fjern kjernehuset. Fyll opp med sukker, rosiner og kanel, og smør utsiden med litt smør. Sett på lokket, pakk eplet inn i aluminiumsfolie og legg det på glørne i et kvarters tid.

God tur!

Søk blant Art of Tastes over 3000 oppskrifter her .

Kilde: ”Med sekk på ryggen” av Espen Farstad og Dag Heyerdahl Larsen
Foto: kylling.no (Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren