Gå til sidens hovedinnhold

Enorm vekst for foto

Interessen for foto er eksplosjonsartet i Norge. Hittil i år er det solgt nesten 40 prosent flere kameraer enn i fjor. Spesielt salget av digitale kameraer har tatt voldsomt av.

Aldri har nordmenn brukt så mye penger på kamerautstyr som i dag. De første åtte månedene i år ble det solgt hele 212 000 flergangskameraer i Norge. Den klart største andelen er digitale kameraer, som sto for 154 000.

- Det har vært to meget gode somre. Da stiger knipselysten. I tillegg har folk generelt mer penger mellom hendene, sier informasjonssjef Knut Førrsund i Fotorådet.

Han sier mye av salget er folk som vil bytte fra tradisjonelle, filmbaserte kameraer til digitale utgaver. Samtidig er det mange som var tidlig ute med digitalkamera som nå kjøper neste generasjon.

Familiebilder
- Vi ser en kraftig økning også i årene fremover. Etter hvert som digitalkameraene blir biliigere og bedre vil salget øke markant, sier Førsund til TV 2 Nettavisen.

- Hva er det folk tar bilder av?

- Folk tar bilder av folk. Og spesielt barn. De vil ha minner og familiebilder er det klart mest vanlige, sier Førsund.

- Hvorfor er det så viktig å ta bilder?

- Det gir en kontakt med minner. Minner og opplevelser du ikke kan ta vare på ellers. Også er det en positiv greie, sier Førsund.

Mobilkamera som supplement
Fotorådets informasjonssjef mener dagens digitalkameraer er mer enn gode nok til å erstatte fotobaserte kameraer. Kameraene i den nederste prisklassen er fortsatt for dårlige, men generelt er han svært fornøyd med de digitale utgavene.

Inntoget av mobiltelefoner med kamera ser Førsund utelukkende som positivt.

- Det vil bli et supplement. Det kommer til å bli tatt massevis av bilder med mobiltelefoner, men de kameraene kan ikke erstatte andre kameraer. De blir øyeblikkskameraer og vil lære opp brukerne til å ta bilder, sier Førsund.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted