Gå til sidens hovedinnhold

Ikke helt innertier

Prog og metal blandes på godt og vondt.

Enslaved
Vertabrae
Indie Recordings

Norske Enslaved er tilbake, to år etter at de vant spellemannsprisen med «Ruun». «Vertabrae» er bandets tiende album siden debuten i 1994 og deres tredje på 2000-tallet.

Det starter både atmosfærisk og aggressivt med «Clouds» som blander slemme riffpartier med spacegitarer som lyder umiskjennelig som Pink Floyds «Dark Side Of The Moon». Vokalist og bassist Grutle Kjellson brøler forholdsvis lavt i miksen, mens keyboardist Herbrand Larsens myke backingvokal legger seg stilfullt ned på bakteppet med klassisk rock-attityd.

Bandets referanser omfavner flere stilretninger innnefor rockens univers, fra tidlig 70-talls prog-rock til tidlig skandinavisk ekstrem/black metal. Nå er Enslaved ingen av delene, men trår egen sti gjennom fjellet, så å si. Eller er de kanskje litt av begge? Det fungerer uansett på både godt og vondt.

Gitargud-soloen på «Ground» er for eksempel like harry som den er episk velplassert, men overlever på grunn av sin fantastiske følelse og pretensiøsitet. En flott låt er det også blitt!

På «New Dawn» er black metal-referansene tydeligere. Hovedriffet minner om noe Sarcofago kunne gjort på 80-tallet. Men istedenfor å kjøre primitivt på, skifter Enslaved hele tiden retninger innenfor samme låt. Og før man vet ordet av det, sniker dype progressive elementer seg inn i lydbildet igjen. Dette er en viktig fellesnevner for Enslaved anno 2008. Hele pakka er mindre umiddelbar enn forrige gang, noe undertegnede setter pris på.

«Vertabrae» er mikset av Joe Barresi på Toten i Ronnie Le Tekrøs Studio Studio, og resultatet har blitt sånn cirka akkurat like tøft som det ser ut på papiret. Det skiva mangler, er den ekstra lille gnisten som gjorde for eksempel «Vikingligr Veldi» til en internasjonal undergrunnsklassiker. Men det er tross alt 14 år siden, og Enslaved har hele tiden søkt forandring. Og godt er det.

For «Vertabrae» er blitt en virkelig interessant skive, og Haugesund-bandet vil garantert konvertere flere nyfrelste til deres episke, progressive viking-metal. Platen vokser for hver lytting, og jeg kan ikke si annet enn at helhetsinntrykket er positivt.

Men sjekk for Odins skyld ut noe de eldre sakene i samme slengen! Det er et meget spesielt band vi har med å gjøre her. Tekstene er ikke verst de heller.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken