(SIDE2): Ifølge en ny amerikansk studie kan det å være ensom være farligere enn å være overvektig.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Like farlig som røyk og alkohol
Alkohol, røyk og fedme er alle kjente risikofaktorer som kan gi deg et kortere liv. Men amerikanske forskere hevder at ensomhet er enda farligere, og at du har større sjans for en tidligere død når du isolerer deg fra andre.

- Å være ensom er enda verre enn fedme eller å ikke trene, sier forskerne.

Forskerne har gått igjennom resultatene fra 148 studier angående helsekonsekvenser av ensomhet, og studien er en analyse av hvordan nettverket påvirket livet til 300 000 personer på over syv år. Effektene av menneskelige relasjoner var helt klart positive for alle, uansett alder, kjønn og andre helse. Det viser seg at sosial isolasjon er like skadelig for din helse som alkoholisme eller å røyke femten sigaretter per dag, skriver Aftonbladet.

Gir mening til livet
Familie, venner, naboer og kolleger er viktige for helsen vår. Forskerne mener at mangel på sosial omgang bør legges til listen av faktorer som fører til en tidlig død.

- Venner og familie kan hjelpe deg med å finne mening i livet. Mangelen på støtte i hverdagen er det som gjør ensomhet kan være farlige, forteller leder av studien Dr Julianne Holt-Lunstad, fra Universitetet i Utah.

- Når du er føler tilhørighet til en gruppe og føler ansvar for andre mennesker gir det en bedre selvfølelse som gjør at man tar bedre vare på seg selv, sier hun.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Påvirker deg fysisk
Dr Timothy Smith, en av forskerne i studien, mener at jevnlig kontakt med andre mennesker, ikke bare får oss til å føle bra mentalt, men at det også har en direkte innvirkning på vår fysiske helse.

- Ditt sosiale nettverk øker sjansene til et langt og rikt liv med så mye som 50 prosent, forklarer Dr Smith.

Denny Vågerö, svensk professor i medisinsk sosiologi, forteller at ensomhet ikke bare påvirker deg psykologisk:

- Ensomhet påvirker mange av de tingene som påvirker vårt humør. Det vil si at er du trist og deprimert påvirker det ikke bare atferden, men også fysiologiske påvirkninger som for eksempel blodtrykket, sier han til Aftonbladet.

Tidligere amerikanske studier har også vist at folk som aldri gifter seg har større sannsynlighet for å dø unge enn dem som gifter seg. I fjor viste undersøkelser at kvinner lider mer fra et dårlig ekteskap enn sine menn, og at dette øker kvinnenes risiko for hjerte- og karsykdommer.

Les også: - Slankeleir gir kort effekt