Gå til sidens hovedinnhold

Dette kommer til å selge i bøtter og spann

Kameraet har løst et av de største utfordringene.

Hver gang Canon lanserer et speilreflekskamera i sin tresifrede EOS-serie så er det en stor nyhet, for siden serien så sin begynnelse i 2003, så har det alltid vært en bestselger. Faktisk var det serien som sparket i gang den digitale speilrefleksboomen. Serien har hele tiden ligget i et godt skjæringspunkt mellom funksjon, ytelse og pris som har gjort det til markedets mest populære speilrefleks år etter år.

Fredag var det duket for lanseringen av EOS 650 D, og det var naturligvis preget av store forventninger.

Etter å ha kastet et raskt blikk på spesifikasjonen på kameraet, og ikke minst navnet, er det lett å tro at kameraet er en liten oppgradering av dagens D600-modell. Designet er mer eller mindre likt, kameraet har en like stor og vridbar skjerm på tre tommer, det har like høy oppløsning på 18 megapiksler - og det har til og med fortsatt 9 autofokuspunkter.

Med tanke på at forgjengeren 600 D skal fortsette å være i salg, men med lavere pris, er det lett å stille spørsmålet om hvorfor noen ville kjøpe det.

Men det er først når en går forbi de store hovedpunktene en ser at Canon langt på vei har rett, når de med klar stemme står og sier at dette «ikke bare er en facelift, men et helt nytt kamera».

Løser videoproblemet

Vi har tidligere i detalj omtalt hvordan video med et speilreflekskamera har sine kjempestore fordeler, men at mye står og faller på at de aller fleste modellene på markedet ikke takler autofokus.

Med 650 D følger Canon for første gang pionerene i markedet, og har implementert muligheten for å faktisk få følgefokus når du benytter videofunksjonen.

Vi skal ikke gå altfor mye i detalj om hvordan de har fått til det, men deler av bildebrikken inneholder nå fokuspunkter som kan benyttes for å få til autofokus både når det filmes, og en langt bedre fokusfunksjon når man bruker skjermen som søker.

Som vi også har omtalt i artikkelen henvist til over, er et annet problem med video på speilrefleks at fokus- og zoomfunksjonaliteten i objektivet skaper støy som fanges opp av mikrofonen. Canon har derfor samtidig med det nye kameraet, introdusert en ny objektivserie med en ny type autofokusmotor som har fått navnet STM (Stepper Motor). Denne motoren skal både være mer støysvak, og ikke minst mye mer nøyaktig for fine kontinuerlige fokusjustering.

I kombinasjon gjør dette at bruk av video på speilreflekskamera går fra å være en kuriositet, eller noe forbeholdt ekspertene, til å være noe som faktisk vil kunne fungere for folk flest.

Ut ifra det lille vi har fått plukket på et førproduksjonskamera, virker dette til å faktisk fungere.

Raskere og mer lyssterk

På spesifikasjonsfronten er ikke kameraet helt likt som 600 D heller, selv om det ved første øyekast kan se slik ut. For det første har kameraet fått en økt hastighet fra 3,7 til 5 bilder per sekund i serieopptak

Den nye bildebrikken har også fått forbedret lysfølsomhet. Mens forgjengeren taklet ISO-verdier fra 100-6400, er det med 650 D økt til 12800 - og det kan utvides til såkalt ukalibrert 25600. Det vil si at kameraet er bedret egnet til å ta bilder i svært dårlige lysforhold.

Når det kommer til lysfølsomhet, vil nok likevel en større nyhet være at kameraet nå har implementert en rekke avanserte HDR-funksjoner. Kameraet har det som Canon kaller en «multibilde støyreduksjon»-funksjon, eller «Håndholdt nattopptak», der kameraet tar fire bilder i rask rekkefølge og setter dette samme til ett bilde. På den måten får en fram detaljer i mørke områder, samtidig som en beholder støyfrihet i lysere områder.

Endelig touchskjerm

Et av de områdene som Canon har ligget langt etter konkurrentene er på skjermsiden. Trykkfølsom skjerm har blitt nærmest en selvfølge for flere konkurrenter, og nå introduseres det endelig trykkfølsomhet med en kapasativ skjerm, med såkalt multitouch.

Ifølge Canon kan dette både fungere som et rent supplement til de andre knappene på kameraet, eller nye brukere kan styre kameraet i sin helhet gjennom denne skjermen. Du kan ta bilder som med en iPhone om du skulle ønske, ved å sette fokuspunkt og ta bildet rett ved å trykke på skjermen. Eller du kan bruke det til å styre de funksjoner du måtte ønske.

- Denne skjermen føler jeg nærmest er en revolusjon for brukervennligheten, og betyr så veldig mye mer enn du skulle tro ved å bare tenke at det nå har blitt en trykkfølsom skjerm, sier produktsjef Trond Sliper.

En av fordelen nå er at du blant annet kan zoome inn på bildet du har tatt med «pinch»-bevegelse på skjermen.

Canon sier rett ut at spesifikasjonsmessig er det nye 650 D-kameraet bedre enn det dyrere 60D. 650 D har tatt alle fordelene som 60D introduserte en gang i tiden, og til og med forbedret videofunksjonaliteten betydelig - og salgsargumentet for 60D er nå primært noe bedre byggekvalitet, en anelse raskere og det store hjulet på baksiden som proffene foretrekker.

Nye objektiver

Samtidig med lanseringen av det nye kamerat lanserer Canon to nye objektiver med den nye autofokusmotoren. Det ene er et fast 40 mm-objektiv (EF-fatning) med blender f2,8. Dette er litt et nisjeobjektiv for de som er ekstremt opptatt av at objektivet skal ta så lite plass som mulig.

For de fleste andre er nok det nye objektivet EF-S 18-135 f/3.5-5.6 med bildestabilisator langt mer spennende. Dette er en oppgradering av et av de mest anvennlige allroundobjektivene på markedet. Det skal ha blitt en anelse skarpere og fått bedre nærgrense, men er først og fremst viktig på grunn av den nye STM-motoren som altså gjør videoopptak betydelig enklere.

Veiledende pris på nye 650 D blir like under 7000 kroner. Med standard 18-55-objektiv, uten ny STM-motor, er prisen en tusenlapp ekstra - mens du må regne med å betale praktisk talt 10.000 kroner for å få kameraet med det nevnte 18-135-objektivet. I kjent Canon-tradisjon kan du regne med at prisene i de billigste nettbutikkene vil være merkbart lavere enn dette, når produktene faktisk blir tilgjengelig om en ukes tid.

Viktigste funksjoner

  • 18 megapikslers «hybrid» CMOS-sensor i APS-C-format (crop 1,6)
  • Full HD-film med manuelle kontroller og kontinuerlig AF
  • 5 FPS
  • Vribar multitouch-skjerm på 3"
  • ISO 100-12.800 (ISO 25.600 ukalibrert)
  • 9-punkts AF
  • Integrert Speedlite sender
  • Støtte for nye STM-objektiver

Kommentarer til denne saken