Gå til sidens hovedinnhold

Er du en heavy-griller?

En tredjedel av Norges befolkning går under kategorien heavy-grillere. Er du en av dem?

(SIDE2): Torsdag formiddag inviterte Opplysningskontoret for kjøtt (OFK) igjen til grilling. Denne gangen på den solfylte terrassen på Oslo Havnelager med et fulltallig pressekorps tilstede.

På oppdrag for OFK hadde MMI også utført en grillundersøkelse som viste at nordmenn griller som aldri før. Både gassgrill, kulegrill og engangsgrill blir brukt flittig i sommermånedene.

Grillundersøkelsen viste at under ti prosent av oss ville vedkjenne oss at vi sjelden eller aldri griller. Og en tredjedel av Norges befolkning er såkalte heavy-grillere.

Heavy eller light?
- De fleste heavy grillerne er under 40 år. De grillet mer i 2006 enn i 2005, de begynner å grille tidlig i sesongen og griller to ganger i uka eller mer og har mindre problemer med å grille fileter og store kjøttstykker, sier Karl Jørgen Tofte i Synavate, som er leder for grillundersøkelsen.

Enkel marinade
- Det absolutt beste og enkleste tipset jeg kan gi det er å marinere kjøttet i soyasaus. Det blir kjempegod smak og det tar ikke spesielt lang tid, sier grillmester Knut Munthe Olsen. Han skal være med i verdensmesterskapet i grilling i Memphis, USA om bare to uker og bør vite hva han snakker om.

Søppelmat av engangsgrill
- Jeg skjønner at folk bruker engangsgrill fordi det er enkelt, men der stopper også forståelsen. Det er rett og slett søppel å grille på. Den bruker lang tid på å bli varm, den gir flekkvis varme og den er ikke minst ikke spesielt miljøvennlig. Til nød kan man grille pølser og sommerkoteletter på den, mener han.

Elsker grillpølser
Grillundersøkelsen viste også at nordmenn elsker å grille vanlige grillpølser og er mest opptatt av at grillingen skal være lettvin. Far er fortsatt sjefen over grillen og ikke mange ser på seg selv som flinke grillere. Spesielt redde er vi for å grille store kjøttstykker.

- Det er ikke så vanskelig å grille store kjøttstykker. Suksessen ligger i det å ha tålmodighet, vente til grillen er varm, ha et steketermometer for hånden og dele grillen inn i en varm og en litt mindre varm sone, mener grillmester Knut Munthe Olsen.

Dette griller vi:

66% Svinekoteletter

62% Hamburgere

55% Grønnsaker

55% Sommerkoteletter

55% Kylling

54% Svinefilet

53% Grillspyd

49% Fisk

47% Flintstek

44% Spesialpølser

40% Spareribs

32% Ytre og indrefilet

27% Lammekoteletter

10% kalkun

7% kalv

7% Lammestek

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen