Gå til sidens hovedinnhold

Er elendigheten over?

Stemningen har snudd på børsene. Spørsmålet er om oppturen har startet.

Etter at den amerikanske økonomien fikk seg en skikkelig uppercut i fjor, har stort sett alle verdens lands økonomier blitt rammet av finanskrisen. Dette har fått investorer og økonomer til å følge meget nøye med på når bunnen er nådd for amerikanerne.

NA24 - din næringslivsavis

Den siste tiden har i alle fall børsinvestorene gjort helomvending. USA-børsene steg bare marginalt fredag, men de avsluttet likevel den sjette positive uken på rad med oppgang. For uken som helhet steg S&P 500-indeksen halvannen prosent.

Ser vi på hvor mye USA-børsene har beveget seg opp siden bunnen, blir bildet enda klarere. Siden bunnen i begynnelsen av mars har S&P 500-indeksen steget drøyt 30 prosent. Den er likevel nær 4 prosent lavere enn ved nyttår.

Har likevel oppturen startet?

Ser positive tegn
En av de som har vært klarest i Norge på at det er positive tegn i økonomien, er NA24s faste blogger Trym Riksen. Allerede i begynnelsen av måneden pekte han på at børsoppturen øker sannsynligheten for at løftet til verdensindeksene ikke bare er et blaff.

Senere har han skrevet om tegnene slik:

- Både blodprøven og samtalen indikerer at pasienten så smått er i ferd med å bli bedre. Pasienten er fortsatt i en kritisk fase, men tidligere erfaringer med liknende pasientkasus forteller oss at oddsene er gode for et hyggelig utfall. Les Riksens blogg her:

De positive tegnene
Så hva er det som har fått investorene ned fra gjerdet? Først og fremst er det snuoperasjonen som har kommet i det amerikanske finansmarkedet. Det var jo her elendigheten startet. I første kvartal har en rekke av de amerikanske storbankene levert resultater som har vært klart bedre enn ventet.

Videre viser flere lands eiendomsmarkeder ut til å være i bedring. Dessuten er det tegn til bedring i enkelte sektorer, som bilindustrien.

Til Reuters sier likevel OECDs visepresident, Pier Carlo Padoan, følgende:

- Vi er i en periode med ekstrem usikkerhet, men for å være optimistisk vil jeg si at det er i alle fall noen indikatorer som ikke er så dårlige som de var tidligere.

Obamas rådgiver mener det er langt igjen
Tross de positive tallene, tror ikke Obamas økonmiske rådgiver at det blir en snarlig opptur. Han advarer heller om at snuoperasjonen til den amerikanske økonomien vil ta lang tid.

- Det er en lang vei, og det tar tid for å skape arbeidsplasser igjen, sier lederen for presidenten økonomiske råd, Lawrence Summers, og legger til at det fortsatt er betydelig risiko for USAs økonomi.

Han får følge av flere andre økonomer. Blant disse er Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, som advarer i mot å glede seg for tidlig. Blant annet mener skeptikerne at de god tallene fra amerikanske banker i første kvartal, ikke på overtolkes i positiv retning. Så langt har jo USAs regjering pumpet flere tusen milliarder kroner inn i bank- og nøkkelindustrier.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken