(Sandefjords Blad)

Det er onsdag morgen. Ved treningssenteret Moooves i Stokke gjør seks kvinner seg klare for en crossfit-økt. Alle er de kledd i treningstøy fra topp til tå. Men det er én av dem som likevel skiller seg litt ut fra de andre. For fem av dem er anslagsvis i 20-, 30-, og 40-årene. Den siste er 77 år og elsker å trene crossfit, sammen med dem som er en del år yngre.

– Jeg liker det veldig godt, og jeg har blitt tatt godt imot av de andre som trener her, sier Karen Helene Konglevoll.

Den spreke dama sier det med en smil. Hun ruver ikke mer enn rundt 160 centimeter i høyden der hun står og gjør seg klar for treningsøkten.

Trener hver dag

– Jeg er veldig glad i å trene, og gjør det nesten hver dag. Jeg prøver å trene her tre ganger i uka. To dager er jeg med på seniordans i Stokke og i Andebu, også er jeg glad i å gå turer, sier Konglevoll.

Det er bare noen få uker siden hun startet med crossfit. En treningsform som kort forklart går ut på å utføre ulike treningsøvelser, både kondisjon og styrke, med høy intensitet.

– Instruktørene legger godt til rette for meg. Det er veldig bra. Men jeg henger godt med synes jeg, selv om jeg ikke tar like tunge løft som mange av de andre. Jeg liker at treningen er litt hard. Man skal kjenne at man har trent når økta er over, sier hun.

Klokka nærmer seg 09.00, og 77-åringen er klar for én times økt. Først på programmet venter oppvarming med ulike rolige øvelser. Deretter blir de seks delt opp i to grupper. De skal igjennom tre ulike styrkeøvelser hvor hun og de andre jobber intensivt i sju minutters bolker. Mellom øvelsene får de tre minutters hvile. Målet er å gjøre så mange repetisjoner som mulig i løpet av de sju minuttene.

– Råsterk

– Karen Helene klarer seg veldig fint. Hun er råsterk med tanke på alderen! Det er veldig imponerende at hun er med, sier instruktør Ulrikke Vedvik, og kikker bort på 77-åringen.


Hun mener Konglevoll kan være med på å åpne «crossfit-porten» for flere.

– Jeg kjenner ikke til noen flere på hennes alder som trener crossfit. Men hun kan være med på å bryte en barrière. For crossfit er for alle. Det handler kun om å finne alternativer og tilpasse treningen som gjør at alle blir inkludert og klarer å utføre treningen, sier treneren.

Klokka har passert 10.00 og dagens økt er ved veis ende. 77-åringen tar seg en slurk vann.

– Jeg synes det var en kjempefin økt. Det er godt å starte dagen med trening. Det var litt tungt, men det gikk bra.

– Vet du om flere i din alder som trener crossfit?

– Jeg kjenner ikke til andre. Det er mange som har spurt meg om hvordan det er å trene med de unge. Jeg synes det er helt topp, og jeg sagt de får prøve seg. Jeg tror jeg ikke jeg får med meg flere. Men jeg kommer til å fortsette med crossfit og trening så lenge jeg kan gå, svarer hun med et smil.