Gå til sidens hovedinnhold

Er smaksvann godt?

Stadig flere kjøper vann som er tilsatt smak. Men er det sunt? Og smaker det godt? Side2 sjekket.

(SIDE2): Vann med for eksempel smak av bringebær, skogsbær, grapefrukt eller pære har inntatt butikkene. Er dette det nye og sunne alternativet til vanlig vann?

Sunt eller usunt
Direktør i Grete Roede AS, Jeanette Roede, påpeker at vann med smak er bedre enn brus. Men denne typen vann inneholder også mange søtningsstoffer, men ikke like mye som lettbrus.

- Vann med smak er fint å drikke av og til om man har lyst på litt smak på det man drikker. Men jeg slår et slag for vanlig vann. Er du tørst så drikk vanlig vann, det er aller best for kroppen.

Roede synes selv ikke vann med tilsatt smak er noe særlig godt.

- Jeg synes det smaker veldig kunstig. Jeg foretrekker vanlig vann.

Om det skader tennene
Vann som er tilsatt smak er så utvanna at det ikke er skadelig, mener inforinformasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten Rolstad.

- Dette er et positivt produkt, og er ikke skadelig for tennene, sier han.

BONAQUA

Smak: Grapefruit

Alle smakte med en gang at dette var grapefrukt. Full enighet om at denne typen er god, men at den lukter mer enn den smaker.

OLDEN

Smak: Villbringebær

Denne smaker veldig bringebær. Den smaker altfor mye og blir det blir for søtt. Ved å drikke mye av denne kan man trolig bli kvalm.

OLDEN

Smak: Skogsbær

Den smaker som skogsbæryoghurt er det enighet om. Også litt spesiell og uvanlig smak på vann. En i redaksjonen synes imidlertid denne smaker som dårlig Red Bull. Men alt i alt er det altfor mye smak i denne typen.

IMSDAL

Smak: Solbær og sjasmin

Er det blåbær? Nei, solbær. Denne smaker som husholdningssaft. Også smaker den som lilla Mamba, eller seigt godteri. Alle er enig i at denne ikke er så aller verst.

IMSDAL

Smak: Pære og ingefær

- Denne smaker pære. Den er god, frisk og er tilsatt akkurat passe med smak.

BONAQUA

Smak: Lemon

- Sitron! Den har veldig sportsdrikk-aktig smak. Den er trolig god etter en joggetur. Også kan den være frisk og god å ha på stranda. Det er ikke for mye smak, og er alt i alt helt grei.

KONKLUSJON: Vanlig vann foretrekkes. Vann med tilsatt smak er imidlertid et forfriskende alternativ- bare det ikke drikkes for mye av det.

(Testen: Det er Side2-redaksjonen som har smakt på de ulike vanntypene. Testpersonene fikk vannet i pappglass slik at de ikke kunne se merket eller hva slags smak de fikk utdelt. Vi har tatt et tilfeldig utvalg av smaksvann som selges i kiosk og i butikk.Vi har også bare prioritert vann uten kullsyre.)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis