Gå til sidens hovedinnhold

Er svartebørs farlig?

Hvorfor skal billetter være forbudt å kjøpe billlig og selge dyrt? Hvis en U2-billett omsettes for 1.500 kroner, blir jo både kjøper og selger glade. Er det så ille?

Hver gang en konsert selges ut på rekordtid kommer ramaskriket mot «svartebørshaiene».

Nå sist, da 40.000 billetter til U2s konsert i sommer ble utsolgt på halvannen time.

Problemet er at det rettes baker for smed, for det skandaløse ved denne konserten var at Narvesen og Ticknet ikke ser ut til å være oppgaven voksen når det gjelder å gjennomføre salget.

På utallige Narvesen-butikker over hele landet stod hundretalls mennesker i kø for å oppleve at billettsalget brøt sammen. Og de som forsøkte å kjøpe via Ticknet opplevde totalt nettcrash. Telefonen kunne man bare glemme komme igjennom på.

At salget ble en skandale, er neppe svartebørshandlernes skyld. Hovedkritikken må rettes mot et omsetningsledd som ikke klarer å gjennomføre et rettferdig billettsalg der alle får like sjanser. Og det er langtfra første gangen dette oppstår.

Men selv om salget hadde skjedd knirkefritt ville man likevel stått igjen med altfor få plasser til å dekke etterspørselen. Selv til over 600 kroner billetten var det åpenbart langt flere enn 40.000 som ville inn.

Det problemet vil ikke forsvinne om man gjør det forbudt å selge billetter videre til høyere pris. Enten må prisen opp, eller så må U2 holde flere konserter i Oslo.

Det er ikke strengere lover, men mer bevisste arrangører som kan komme svartebørshaiene til livs. Første bud er å gjøre det mye vanskeligere å skaffe seg mange billetter. En mulighet er å knytte originalbillettene til navn og forlange legitiimasjon. Da blir videresalg effektivt stanset, men det koster arrangørene noen kroner.

De fleste vil være enige i at aktører som kjøper opp store kvanta for å presse opp prisen ikke er av det gode. Men derfra til å forby vidersalg er et drygt stykke. I dag er det mange som har skaffet seg U2-billetter, men som er mer fristet av å få penger nok til en sydentur for billetten.

Og hvis kjøper og selger blir enige, er begge fornøyde. Slik lar vi ihvertfall markedet virke i de aller fleste andre sammenhenger.

Hva mener du? Bør vidersalg av billetter forbys eller er det billettsalget som sviktet totalt? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken