(SIDE2): « Ja. Her ser dere at de som er topptrente også kan havne i uføre slik som meg. God bedring Vibeke.»

Det skrev stylist og TV-kjendis Erlend Elias Bragstad på sin Facebook-profil, da det denne uken ble kjent at skiløper Vibeke Skofterud ble lagt inn på intensivavdelingen på sykehuset i Drammen. Årsaken var at hun hadde fått rabdomyolyse etter en treningssamling.

Vibeke Skofterud la ut et bilde av den ene armen som hadde vokst seg omtrent like stor som låret hennes på Instagram.

Potensielt farlig

Rabdomyolyse skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller, og kan i noen tilfeller føre til akutt nyresvikt.

LES mer: Skofterud lagt inn på intensivavdeling
OG her: Gladmelding for Skofterud

- Jeg synes det er kjempefint at hun har gått ut offentlig og fortalt om det. Det er mange som får det, det er ikke så sjeldent som mange tror. Men det er litt tabubelagt. Da er et fint at en toppidrettsutøver også forteller at det har skjedd henne, sier Bragstad til Side2.

For hvordan det oppleves å bli så syk, vet Erlend Elias svært godt – da han spilte inn en dokumentar med Dagbladet, pådro han seg nettopp rabdomyolyse.

LES også: Derfor er det vondest dag to etter trening

Der skulle han blant annet få en større, mer muskuløs kropp, og ble satt i hardtrening av en personlig trener.

- Jeg har fått en del bemerkninger av typen «haha, det skjer med deg fordi du er så utrent» eller «Det er fordi du aldri har trent», og slike ting. Det er fint at en så profilert toppidrettsutøver står frem, dette kan skje alle om man trener feil.

- Så ut som Skipper'n

For Bragstad ble det den store mengden repetisjoner av samme øvelser som ble utslagsgivende og som sendte han på intensiven på Diakonhjemmet i Oslo.

- Jeg gjorde de samme øvelsene og repetisjon veldig mange ganger, på armene og overkroppen. Jeg ble litt stiv og støl dagen etterpå, og så plutselig vokste armene. «Wow, får man muskler så fort», tenkte jeg, ler han selvironisk.

- Jeg så ut som Skipper’n, og jeg klarte ikke rette ut armene, så jeg skjønte at noe var feil. Jeg hadde så rar følelse i kroppen og det dunket i armene, og de var dobbelt så store som normalt, så jeg dro ned til legevakta.

Det ble det tatt prøver, og Erlend Elias ble sendt rett til akutten på Diakonhjemmet. Der ble han liggende i sju dager.

- Det er litt ekkelt å ligge på overvåkning i sju dager, da skjønner man det er ille. Man ligger bare på gjennomskylling. Og det var vondt, men det gikk greit. På sykehuset forklarte de situasjonen og sa årsaken var at jeg hadde tatt så mange repetisjoner på en gang.

Satt spor

Og han er ikke alene om å få rabdomyolyse.

- Jeg spurte legene på Diakonhjemmet, og de fortalte at det er 400-500 tilfeller i året, som er registrert. Og så er det mange som ikke går til lege. Oftest går det jo bra med dem, men det farlige er jo at man kan få nyresvikt.

Bragstad forteller at han i utgangspunktet er en frisk person, men at han var utrent og dermed tok restitusjonen litt lenger tid.

- Men jeg hadde veldig høye verdier, og jeg hadde nesten ventet for lenge med å gå til legen. Det er andre som får rabdomyolyse som ender opp med kronisk ødelagte muskler. Heldigvis gikk det bra med meg.

Men opplevelsen har satt sine spor.

- Jeg har blitt litt redd for å trene etterpå. Jeg trener, men mye lettere og aldri så mange repetisjoner. Jeg er helt fin nå, bortsett fra at jeg har følt litt på stress og angst for å få det igjen. Nå går jeg turer og jeg trener ikke så hardt. Målet er å være i god form, ikke bygge så mye muskler. Jeg hadde veldig lyst på DEN kroppen, men det er ikke så viktig for meg etter det sykehusoppholdet.

«Perfekt kropp»

Han sier han er glad for at både legevakt og sykehus hadde så god kunnskap om hva det var som feilet han, og at han er svært takknemlig for behandlingen han fikk. Han mener kunnskapen hos fastleger og helsepersonell generelt bør være god på at det finnes en slik tilstand.

- Med det store treningsfokuset som er nå, så burde alle leger informeres om rabdomyolyse. Det skjer mange flere ganger enn man tror. Leger og treningsfolk må få opp øynene. Bare se på de glossy magasinene som maser om at man skal få den perfekte sommertroppen. Det er ekstremt mange unge jenter og unge gutter som får dette fordi de prøver å få den kroppen. Trening er bra, men med måte.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!