OSLO (NTB og Nettavisen): Samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene er et nederlag for Erna Solberg, ifølge flere eksperter. Siv Jensen pekes ut som vinner. Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevder samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene er vag og uklar på en rekke punkter.

- Uforpliktende
- Mye av det de er enige om handler om å styrke, øke eller satse mer. Slike uforpliktende og vage formuleringer kan alle partier stille seg bak. Det gjenstår å se hvordan dette skal gjennomføres i praksis, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: - Lite forpliktende avtale

Han nevner løftene om kommunereform, lærerløft, økt grunnbemanning i politiet samt styrket behandlingstilbud innen rusomsorg og psykiatri som eksempler på vage formuleringer.

- Det avgjørende er hva som skjer når løftene skal fylles med konkret innhold og penger bevilges. Derfor er jeg avventende til det som er lagt fram, sier Stoltenberg.

Les også: Her skal Siv og Erna bli enige

Valgforsker Frank Aarebrot mener løsningen var den verst tenkelige for Erna Solberg og at hun vil få en svært vanskelig oppgave som statsminister.

- Først må hun kompromisse i det skjulte med Frp, så må hun gå i Stortinget og kompromisse tilbake igjen. Det blir en vanvittig regjeringsslitasje. Det blir Syse-regjeringen på nytt, der Frp får samme rolle som EU-saken, sier han til Aftenposten.

Les også: - Jeg vil gratulere KrF med å sette skolen flere tiår tilbake

Uenighet
Valgforsker Bernt Aardal tror uenigheten innad må ha vært mye større enn det de fire partiene ga uttrykk for mandag kveld.

- Man gikk altså til valg på et borgerlig alternativ. At man ikke har klart å bli enige nok til å danne regjering tyder på at forestillingen om en borgerlig enighet som sådan, har store begrensninger, mener Aardal.

Han tror statsbudsjettet vil bli avgjørende for robustheten til Solberg-regjeringen.

- Regjeringen er avhengig av støtte for hele budsjettet. De kan ikke kjøre slalåm hvis man skal få igjennom et budsjett. Dette er ikke så vanskelig i år, da det i det store og hele er de rødgrønnes budsjett. Neste år blir det mer krevende for de to regjeringspartiene å få dette til å gå, sier Aardal til Aftenposten.

- Triumf for Siv Jensen
Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen mener løsningen som ble lagt fram mandag, er en triumf for Siv Jensen og Frp, selv om hun ikke klarte å gjøre Frp spiselig nok for sentrumspartiene.

«Venstre og KrF har inngått en forpliktende avtale med en ny regjering, men vil ikke sitte i den. De har fått politisk uttelling, både når det gjelder konsekvensutredning og asylbarn, men en hverdag med Frp var ikke til å holde ut. De vil støtte en regjering med Frp, men vil heller sitte rene og ranke i Stortinget enn å dele bord med dem», skriver Simonsen.

- Overlever neppe perioden ut
Sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen spår at den nye regjeringen neppe varer perioden ut.

«Regjeringen Solberg må brøyte seg vei gjennom Stortinget med KrF og Venstre som støttehjul. Det er en betydelig risikosport», skriver Strand.

Han slår fast at «denne regjeringen vil neppe vare fram til neste stortingsvalg. Den vil være i fare hver gang den går til Stortinget».

Strand viser til erfaringene som Kåre Willoch gjorde da han dannet sin mindretallsregjering i 1981, da med en avtale med støttepartiene Sp og KrF. Etter to år endte det med at de to støttepartiene slapp inn i regjeringen.

«Det kan hende at KrF og Venstre etter hvert kommer til at det er bedre å være på innsiden enn på utsiden når regjeringen bestemmer politikken», skriver Strand, og gir i så fall en slik regjeringen større odds for å overleve enn topartikonstellasjonen.

Sentrumsnær kilde synger ut
- Solberg er veldig opptatt av å opprettholde et godt forhold til Venstre og KrF - så vi frykter ikke at det kommer overraskelser når løftene skal omsettes i praktisk politikk, sier en sentral kilde i et av sentrumspartiene til NTB.

Kilden viser til at Erna Solberg ønsker å utvide regjeringen underveis i perioden og mener dette borger for gjennomslag også i spørsmål som ikke endelig er avklart.

At forholdet mellom den nye regjeringen og støttepartiene på Stortinget vil bli utfordret i de årlige budsjettrundene og av løpende politiske saker som måtte dukke opp, er de borgerlige forberedt på.

Så hva betyr det egentlig at «sexkjøpsloven skal evalueres» og at «hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast»? Kan KrF komme til å bli møtt med forslag fra regjeringen om å tillate kjøp av sex og salg av vin i butikk?

- Nei, dette ville være en åpenbar provokasjon mot KrF. Når hovedlinjene i alkoholpolitikken ligger fast betyr det for eksempel at Vinmonopolet skal bestå og at forbudet mot alkoholreklame opprettholdes, sier kilden til NTB.

Vedkommende er ikke redd for at formuleringen kan bli tolket annerledes av de andre borgerlige partiene.

- Sonderingene pågikk i to uker. Det ble gått mye mer inn i materien enn hva som står i dokumentet.

- Mer til felles med Ap
Valgforsker Anders Todal Jenssen sier til VG at han tror man vil se at Høyre og Arbeiderpartiet kommer til å samarbeide på Stortinget.

- Erna er nok ikke helt fornøyd med at det ikke ble fire partier med i regjeringen. En firepartiregjering ville gitt mer stabilitet og økte sjanser for gjenvalg om fire år. Fire partier ville også gjort det langt vanskeligere for opposisjonen, mener Jenssen.

- I enkelte saker kan det faktisk være sånn at regjeringen har mer til felles med Arbeiderpartiet enn med sentrumspartiene. Valgkampen viste at det er mindre som skiller Arbeiderpartiet og Høyre enn noen gang, hevder han.

Jenssen mener sentrumspartiene er godt fornøyd med løsningen med tanke på hva småpartiene i den rødgrønne regjeringen har fått til i løpet av åtte år.

- Jeg tror de tenker at de har gjort sitt beste og ikke har mer å vinne, sier han.

- Servering og pleie
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum skriver at Kristelig Folkeparti og Venstre velger en trygg, men feig løsning.

- Venstre og Kristelig Folkeparti kunne sittet i regjering, men velger fire år på VIP-tribunen, skriver Stavrum på sin blogg og legger til:

- Som kjent er det stedet hvor fotballklubbene gir sine sponsorer servering og pleie.

Les Stavrums blogg her

- Seierherren er Stortinget

Blogger og tidligere Stavanger Aftenblad-redaktør Thor Bjarne Bore spør på sin blogg Bore-aktuelt om KrF og Venstre nå er i posisjon eller i opposisjon og svarer selv «ja».

- Den store seierherren er Stortinget. Dets rolle blir langt mer spennende og meningsfullt ennn det har vært i den rødgrønne perioden, skriver Bore.

Han mener at det som skulle være en flertallsregjerings styrke under de rødgrønne ble en svakhet.

- Alle skjøre kompromisser ble avgjort i tøff dragkamp mellom tre partiledere i et lukket rom, oppsummer han.

Les kommentaren her: Velger fire år på VIP-tribunen

- Kontraktsparlamentarisme
Civita-leder Kristin Clemet skriver på Twitter at det nå blir interessant å være både i regjering, i stortinget og i pressen.

- Kontraktsparlamentarisme. Nytt og spennende - for regjeringen, Stortinget - og pressen! tvitrer hun i et svar til Marie Simonsen og legger til:

- Her får vi jo både flertall og mindretall på en gang, og det kan bli interessant.

HTML EMBED

NHO: - Må bli mer konkret
NHO sier seg fornøyd med at samarbeidsavtalen mellom de fire ikke-sosialistiske partiene vektlegger verdiskaping, privat eierskap, sterkt næringsliv, men mener den må bli mer konkret om arbeidsliv.

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund sier NHO forventer en mer forpliktende regjeringserklæring med en klarere omtale av et mer moderne og fleksibelt arbeidsliv, blant annet modernisering av arbeidsmiljøloven og midlertidige ansettelser.

- Avtalen mangler også tiltak for å utvide arbeidsmarkedet og få flere i arbeid. Vi må løfte flere fra trygdeytelser og over til arbeid og aktivitet, hindre frafall i skolen, stimulere til å arbeide lenger og gjennomføre pensjonsreformen fullt ut også i offentlig sektor. Samtidig er det avgjørende å sikre høy og relevant kompetanse i arbeidslivet gjennom styrket realfagskompetanse og realfagsforskning, økt bruk av praksisbrev og høyere lærlingtilskudd. NHO har klare forventninger om at disse utfordringene blir mer forpliktende omtalt i regjeringserklæringen, sier Skogen Lund ifølge en pressemelding på NHOs hjemmesider.

- Arbeidslivet er fraværende
LO kritiserer mangelen på avtaler om arbeidslivspolitikk og næringspolitikk mellom de fire borgerlige partiene og er skuffet over utsettingen av konsekvensutredningen av Lofoten, melder NTB.

- Arbeidslivet er fraværende i avtalen. Foreløpig tolker vi det som at det ikke vil komme forslag om store endringer på området, selv om det hadde vært på sin plass å nevne både betydningen av det organiserte arbeidsliv og arbeidstakernes rettigheter, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding tirsdag.

KS er bekymret
Kommunorganisasjonen KS synes det er uheldig dersom den nye regjeringen lovfester rett til heldøgns pleie og omsorg. KS er bekymret for at kommunenes handlingsrom blir mindre, melder NTB.

- Alt som snevrer inn kommunenes mulighet til å vurdere hvilket omsorgstilbud som er best, er uheldig, sier organisasjonens områdedirektør Helge Eide til Kommunal Rapport.

Han sier en lovfestet individuell rettighet vil splitte opp tjenesten og gir kommunene mindre mulighet til å vurdere hva som er den beste løsningen.

LIVEBLOGG: Følg vår livedekning her.

HTML EMBED