STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag samlet det nye Stortinget seg for første gang, dagen etter at Erna Solberg fortalte at det ikke blir slik hun ønsket. Det blir ingen firepartiregjering, men Høyre og Fremskrittspartiet skal forhandle om en ny regjering.

Solberg var også til stede på Stortinget, og Nettavisen snakket med henne like etter det konstituerende møtet - bare timer før de krevende forhandlingene startet.

- Hvordan føles det i dag etter å endelig ha sluppet nyheten om hvem som skal sitte i regjering?

- Det er jo en god dag i dag. Det som er viktig for oss nå er at vi skal gå de neste skrittene, og det betyr at vi nå skal sette oss ned og forhandle om regjeringsplattformen, sier Solberg smilende.

Les også: Her skal Siv og Erna bli enige
Stoltenberg: - Lite forpliktende avtale

- Tror vi kommer til enighet
Tirsdag ettermiddag klokken 15 startet regjeringsforhandlingene på Sundvolden hotell ved Tyrifjorden, og Solberg vedgår at det kan bli tøffe tak.

Følg forhandlingene direkte her!

- Tror du det blir det vanskelig å komme til enighet med Fremskrittspartiet?

- Jeg tror vi har gjort så mye i disse sonderingene at jeg vil jo tro at vi kommer til enighet. Men det blir sikkert noen tøffe tak på veien. For det er jo mange saker hvor man nå skal konkretisere ting, og saker som vi ikke har vært så i dybden på i sonderingene, sier den kommende statsministeren.

- Så det kan bli vanskelig, men du er ganske sikker på at dere vil klare det?

- Jeg opplever at vi har tatt de viktigste utfordringene i det arbeidet vi har bak oss, sier Solberg.

Les også: - Samarbeidsavtalen et nederlag for Erna Solberg

- Rolig på at det var riktig avgjørelse
KrFs nestleder Dagrun Eriksen, som også har sittet ved sonderingsbordet de siste ukene, sier at hun er fornøyd med resultatet. Det selv om partiet hennes ikke får regjeringsmakt.

- Jeg er fortsatt veldig rolig på at dette var en riktig avgjørelse for oss å ta, sier Eriksen til Nettavisen i Vandrehallen på Stortinget.

KrF fikk gjennomslag for flere saker i samarbeidsavtalen de har inngått med de andre borgerlige partiene, deriblant mer kristendomsundervisning i skolen og nei til en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten.

- Jeg tror folk er overrasket over hvor mye vi har fått gjennom. Samtidig som vi har fått et armslag og et handlingsrom her i Stortinget som gjør at dette huset kommer til liv igjen, sier hun.

Les også: - Jeg vil gratulere KrF med å sette skolen flere tiår tilbake

Eriksen sier hun bare har fått positive reaksjoner så langt, men vedgår likevel:

- Jeg tror det er noen som er skuffet, som gjerne skulle ønsket at vi gikk inn i regjering. På samme måte som at noen ville blitt skuffet om vi hadde tatt den avgjørelsen, sier KrFs nestleder.

Hun karakteriserer det likevel avtalen som en «veldig samlende løsning», hvor ikke alle har fått sine primære standpunkt oppfylt.

- Så det ble rett og slett for vanskelig å gå i regjering med Frp?

- Nei, det er ikke det dette handler om. Det vi sa om at det var lite sannsynlig, lå jo som et utgangspunkt. Men det handler mer om helheten og det politiske tyngdepunktet og hvilken tro vi ville hatt på politisk gjennomslagskraft når man kom til budsjett på grunn av størrelsen vår, sier Eriksen.

Hun sier det ikke er tvil om at de borgerlige partiene politisk har kommet nærmere hverandre i løpet av sonderingene.

- Vi lovte å gi en ny regjering, og vi lovte å få til en ikke-sosialistisk regjering om de ble et flertall. Vi sa også at det må være størrelsesforholdet som må være avgjørende for om vi kan ta ansvar for helheten. Det første har vi klart, og det siste har vi landet på at vi mener at vi håndterer det politiske handlingsrommet best fra den posisjonen vi har nå, sier Eriksen.

Les hele avtalen her: Dette er avtalen

- Mest høyreorienterte regjering på flere tiår
Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, er naturlig nok ikke fornøyd med at Frp nå høyst sannsynlig havner i regjering.

- Gårsdagen bekreftet jo at et borgerlig flertall vil gi en ny regjering, og at et borgerlig flertall også vil bane vei for Fremskrittspartiet i regjering, som vi understreket i hele valgkampen, sier Pedersen til Nettavisen.

- Vi sa jo også da at et borgerlig flertall høyst sannsynlig ville føre til at Høyre og Frp ville være de dominerende partiene i regjering. Nå blir de de de eneste partiene i regjering, og det betyr jo at vi nå har den mest høyreorienterte regjeringen på flere tiår - og at tyngdepunktet ligger til høyre for Høyre, sier hun, og påpeker:

- Det er klart at det vil få betydning for den politikken som den regjeringen fører.

- Hva er det du frykter mest med en slik regjering?

- Nå skal vi først se regjeringsplattformen når den blir lagt fram. Men jeg er bekymret for fordelingspolitikken, for finansieringen av de grunnleggende velferdstjenestene og for privatisering av skole og helse. I tillegg registrer jeg har den samarbeidsavtalen som ble lagt fram i går var veldig vag på punkter som klima, landbruk, bistand og kommuneøkonomi, sier hun.

- Så det var mye du savnet i avtalen?

- Ja, den avtalen var veldig overordnet, med noen få unntak, og den var veldig lite konkret. Den gir ikke så mye veiledning til hvordan hverdagspolitikken skal utformes. Her er det mange ubesvarte spørsmål fortsatt, sier Pedersen.

- Mange er nok overrasket
Hun tror mange i Høyre og Frp er overrasket over at det ikke blir konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Vi mener jo at en kunnskapsbasert tilnærming vil være en riktig tilnærming til disse havområdene som til andre norske havområder. Jeg tror nok at det er mange av Høyre og Fremskrittspartiets velgere som kanskje er litt overrasket. For i valgkampen har de jo ikke tatt noen forbehold i forhold til petroleumsaktivitet, sier Pedersen.

Rekordmange nye stortingsrepresentanter, 67 av de 169 representantene, tok plass i stortingssalen for førte gang tirsdag. Ikke siden etterkrigstiden har det vært så mange nykommere på Stortinget. På tirsdagens møte skulle representantene levere sine fullmakter, som så skal kontrolleres av Stortingets fullmaktskomité for å sikre at representantene er lovlig valgt. Etter 17 minutter var seansen over.

HTML EMBED