Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har fått et klart mandat for ny politikk

- Det er feil at Ap tapte valget på grunn av at velgerne var lei. Vi har snakket om egen politikk og fått et klart mandat for en ny politikk.

Slik feide Erna Solberg (H) all tvil til side om at Norge får en ny statsminister med et annet politisk ståsted enn Jens Stoltenberg da Høyre holdt sin første pressekonferanse etter mandagens dundrende valgseier.

Den avtroppende regjeringens forslag til statsbudsjett blir ikke overraskende endret.

- Vi kommer til å gjøre endringer på statsbudsjettet for 2014, men vi kommer til å se statsbudsjettet før vi sier hva vi skal endre, sa Solberg, men nevnte likevel etterutdanning av lærere og helsekøer.

- Vi er enig om et felles prosjekt
Det de fleste ville ha svar på var de forestående forhandlingene mellom de fire mulige regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

- Vi blir enige om et felles viktig prosjekt og en retning alle synes det er viktig å være med på. Alle vil vel heller det enn å sitte i opposisjon, sa Solberg.

Hun kunne fortelle at de fire borgerlige partiene møttes allerede tirsdag for å drøfte hvordan de ser på situasjonen. Høyre skal snakke sammen på fredag.

- Før det blir en dyp forhandlingsfase om regjeringssamarbeid skal de fire partiene ha en såkalt sonderings- og kartleggingsfase, sa landets nye statsminister og la til at valgkampen ga henne de samme følelsene som på 80-tallet da grasrotaktiviteten var sterk.

- Ble sittende for lenge oppe
Norges fremtidige statsminister møtte også pressen utenfor sin bolig i Oslo tirsdag formiddag, og fortalte at hun hadde sovet godt ut og var klar for regjeringsforhandlinger.

Håpet er ifølge Solberg å få med alle de fire borgerlige partiene i en ny regjering.

Erna Solberg valgte å sove lenge tirsdag morgen, til noe frustrasjon for pressen som hadde ventet i flere timer utenfor boligen hennes på Smestad i Oslo. Ifølge hennes mann, Sindre Finnes, feiret han med et glass vin, mens Erna nøyde seg med et glass vann.

- Jeg måtte ha med meg valgresultatene fra fylker og kommuner rundt i landet og ble sittende for lenge oppe, men har sovet godt og lenge, sa en glad og opplagt Høyre-leder.

Starter forhandlingene
Solberg sa hun nå skal studere mandatet de har fått fra velgerne, takke Høyres administrasjon og ikke minst alle frivillige med innsatsen under en lang valgkamp.

- Fredag blir det et fellesmøte mellom den nye stortingsgruppa og sentralstyret som skal gi oss grunnlaget for å forhandle med de andre partiene. Det er mulig å finne løsninger, samtidig som ingen kan regne med å få igjennom hele sitt program. Jobben blir å se hvor vi lett kan bygge broer, og hvor det er vanskelig, sa hun.

Høyre-lederen ønsker seg en firepartiregjering.

- Vi har fått et supersterkt mandat på borgerlig side og jeg håper å få med alle de fire partiene i en ny regjering. Det gjenstår å forhandle mange vanskelige saker, men ingenting vil skje i hemmelighet på bakrommet, fastslo Solberg.

Ikke lyst til å flytte
Erna Solberg, mannen Sindre Finnes og barna Ingrid (14) og Erik (16), bor i et boligfelt bestående av lave boligblokker og mindre firemannsboliger. Tidlig tirsdag var barn som var på vei til skole, nysgjerrige på det store presseombudet som hadde inntatt nabolaget.

På spørsmål om hun hadde viet det noen tanker at hun nå skal flytte fra leiligheten på Smestad til statsministerboligen bak Slottet, sa hun at hun misliker sterkt å flytte.

- Jeg liker ikke å flytte fra naboene mine her på Smestad, sa Solberg.

- Da må jeg i hvert fall ha med bildene mine, la den påtroppende statsministeren til, før hun forsvant i en svart regjeringsbil.

(©NTB)

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken