De gjorde kanskje sitt beste, men ikke alle forhold er ment til å vare. Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet klarte kun ett år sammen i regjering før daværende Frp-leder Siv Jensen og kompani freste ut av regjeringskontorene.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) har likevel håp om å gjenforene de to partiene i regjering, sammen med Høyre og Venstre.

– Jeg mener vi må ha med alle de borgerlige partiene for å kunne ha borgerlig politikk, sa Solberg til Nettavisen i januar i fjor.

Men skal det gå, må nok Høyre-lederen investere store summer i borgerlig parterapi.

Nettavisen har spurt alle 13 fylkesledere i Kristelig Folkeparti om hvordan de stiller seg til et nytt regjeringssamarbeid med Frp, som samles til landsmøte denne helgen.

Ingen av dem sier at de ønsker et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet per nå.

Få av dem lukker døren fullstendig, men smertepunktene er klare: Det pekes på stor politisk avstand og et krevende samarbeid. Enkelte peker også på en viss partileder fra Sunnmøre: Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug.

De to partiene har bestandig stått langt fra hverandre på en rekke politikkområder. Men da KrF tok sitt dramatiske retningsvalg i 2018, var over halvparten av partiet villig til å svelge den bitre Frp-pillen for å tre inn i Erna Solbergs regjering bestående av H, V og FrP.

KrF-topp: – Funket dårlig

– Vi har prøvd det. Det funket dårlig.

Det sier fylkesleder for Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, til Nettavisen.

Turøy var blant dem som i 2018 ønsket partiet inn i regjeringen som inkluderte Frp. Nå er tonen en ganske annen.

– Frp har sagt at de ikke vil samarbeide med KrF, og det lever jeg godt med, sier hun.

– Aldri i verden

Frp-leder Sylvi Listhaug har gått lenger enn som så:

– Aldri i verden om jeg savner å gå tilbake til Venstre og KrF, så det tror jeg blir helt uaktuelt, sa Listhaug til Nettavisen for tre år siden, like etter at partiet hadde trådt ut av regjering.

Ett år med trått samarbeid kulminerte i at Frp tok farvel da regjeringen de selv var del av, besluttet å hente hjem to barn med sin mor fra Syria. Kvinnen var siktet for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS, fra Syria.

– Det fikk begeret til å renne over, sa daværende partileder Siv Jensen. Og slik tok affæren med kristendemokratene slutt.

Sylvi er et problem

Lite har endret seg siden da, mener fylkesleder i Vestfold og Telemark KrF, Bror-Lennart Mentzoni. Han var også blant dem som ønsket partiet inn i den borgerlige regjeringen under retningsvalget.

– Vi har en erfaring som er ganske fersk, hvor Frp tok konsekvensene av det og forlot den regjeringen. Jeg ser ikke noen endringer fra da som gjør at jeg tenker at det er mer aktuelt med et samarbeid enn før.

Én ting har dog endret seg: Frp har fått en ny leder. Mentzoni peker på nettopp Sylvi Listhaug som en bremsekloss for et mulig samarbeid.

– Vi har sett at nåværende leder i Frp har møtt KrFs folkevalgte på en lite samarbeidsvillig måte, sier Mentzoni.

Aldri før har han sett sterkere angrep fra en Frp-politiker mot KrF, som fra Sylvi Listhaug, mener han.

– Jeg opplever at hun skulle markere partiet sitt ved å angripe en samarbeidspartner. Det er ikke noe som borger for et godt samarbeidsklima.

Mentzoni har ingen konkrete angrep å vise til, men konklusjonen står fast.

Nyvalgt nestleder vil ikke prøve på nytt

Også i KrF-ledelsen er stemningen lunken for Frp.

– Nå prøvde vi det i ett år og ingen av oss har noen ønsker om å gjøre igjen, sa KrFs nye nestleder Ida Lindtveit Røse i forkant av partiets landsmøtet forrige helg.

Partileder Olaug Bollestad derimot, synes ikke samarbeidsspørsmålet er så interessant.

– Dette er ikke en aktuell debatt i partiet nå. Det er lenge til det neste stortingsvalg. Nå jobber vi beinhardt for å få KrF-representanter inn i kommunestyrer og fylkesting over hele landet ved høstens valg, skriver hun i en SMS til Nettavisen.

Nettavisen har fortalt Frp at KrF-grasroten ikke ønsker å by dem om opp til dans. Hans Andreas Limi, som velges til Frp-nestleder under helgens landsmøte, svarer:

– Frp er mest opptatt av å få gjennomslag for viktige politiske saker som lavere skatter og avgifter, bedre eldreomsorg og kutt i unødvendig byråkrati. Hvem KrF ønsker å kjøre svarte biler med er ikke vi veldig opptatt av nå.