Gå til sidens hovedinnhold

Fikk takk i Stortinget for «korreksen» av innvandringsminister

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarte sin innvandringsminister, men tok også avstand fra noen av Sylvi Listhaugs uttalelser.

OSLO (Nettavisen, NTB): - Noen av de uttalelsene Sylvi Listhaug har kommet med før og etter at hun ble med i regjeringen, er jeg ikke enig, sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Les også: Solberg: - Utrolig at Ap mener politisk debatt betyr mangel på lederskap

Det ble en spørretime som kom til å handle mye om en kvinne som ikke var der, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Opposisjonen ga uttrykk for at Sylvi Listhaugs retorikk gjør det politiske samarbeidet mellom storting regjering vanskeligere.

SISTE: Venstres stortingsgruppe vil si nei til innvandringsminister Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag, melder TV 2.

Sylvi Listhaug: - De som skal få familien sin til Norge, må greie å brødfø dem selv

Det har vært flere eksempler, blant annet Listhaugs snakk om at de som kommer til Norge «ikke skal bli båret på gullstol inn i landet», om «godhetstyranniet» i det norske samfunnet, hennes karakteristikker av opposisjonen i asyldebatten og sist hennes konsekvente bruk av begrepet «migranter», ikke flyktninger, i en kronikk på NRK Ytring onsdag.

Artikkelen fortsetter under:

Roste statsministeren

SVs Audun Lysbakken roste statsministeren for at hun blant annet i nyttårstalen, der hun snakket om «hverdagsintegrering», bidrar til å senke spenningen i innvandringsdebatten.

Statsministeren har båret Sylvi Listhaug på gullstol inn i regjeringen

Listhaug bidrar, ifølge Lysbakken, ofte til det motsatte. SV-lederen fant også grunn til å minne statsministeren på at hun har «båret Sylvi Listhaug på gullstol inn i regjeringen».

Politimester: Vil ha myndighet til å stenge grensen mot Russland

- Er statsministeren egentlig komfortabel med den retorikken innvandrings- og integreringsministeren fører? spurte han.

Det var her Solberg svarte med et både óg, noe som igjen fikk Lysbakken til å takke for «korreksen statsministeren gir av sin statsråd».

Solberg forsvarte Listhaug

Men Solberg var også tydelig på at noe av den bekymringen Listhaug har gitt uttrykk for når det gjelder volumet rundt innvandringen deles av mange. Hun spurte om Listhaug måles etter en annen standard enn andre som uttaler seg om innvandring.

- Når noen sier at de har en uro for den norske modellens bærekraft, er det greit å si, mens Sylvi Listhaugs snakker om uro for sine barns framtid. Det ene oppfattes som reflektert, det andre ikke. Her synes det å være ulike standarder, sa Solberg.

Det ene oppfattes som reflektert, det andre ikke

Statsministeren var tydelig på at hun tror Norge er i stand til å håndtere den tilstrømmingen av asylsøkere vi nå ser, men at noen av estimatene vi har sett har gitt grunn til uro. Innstramingene i asylpolitikken er ifølge Solberg nødvendig for å sikre at utfordringene ikke vokser det norske samfunnet over hodet.

Les: Gir innvandrere gratis øvelseskjøring

- Skal møtes med respekt

Hun var også tydelig på at asylsøkere skal møtes med respekt og at oppgaven er å få folk integrert, slik at de raskt kan komme seg i jobb.

- I denne sammenheng må det være et volum på ankomstene slik at det apparatet vi har kan håndtere det, sa Solberg.

Hun pekte på at innvandrere bruker lengre tid på å bli selvforsørgende i vårt samfunn enn i andre land vi kan sammenligne oss med og sa at det er en av utfordringene regjeringen ser på.

Etter spørretimen utdypet statsministeren at det var særlig Listhaugs formulering om å hindre at asylsøkere ble båret på gullstol inn i landet, som hun har reagert på.

- Det er ikke en formulering som jeg ville brukt, sa Solberg ifølge NTB.

Kalte Listhaug en spinndoktor

Venstres Terje Breivik hadde sin egen merkelapp å feste på innvandrings- og integreringsministeren.

Breivik innledet med å rose Solberg blant annet for hennes initiativ til giverlandskonferansen.

– Men vi har en integreringsminister som opptrer i grell kontrast, som en spinndoktor, og ikke som en ansvarlig minister i en mindretallsregjering. Statsministerens svar på når dette påpekes, er at vi må ta uroen på alvor. Men ledende politikere svarer på folks uro med å se løsninger, sa Breivik.

Kommentarer til denne saken