(SIDE2): - I utgangspunktet er kroppen ganske tilpasset å kunne gå uten mat. Man kan bli slapp av det, men det er ikke farlig for friske mennesker, sier ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved Balderklinikken til Side2.

Mange ønsker å gå ned i vekt og det raskt. Det være seg skuespillerne Anne Hathaway (som ikke spiste de siste to ukene før innspilling) eller Matthew McConaughey (som har gått ned over 17 kilo, og endt på i underkant av 65, i løpet av få uker) som skal bli radmagre til en filmrolle, eller bruden som ønsker at bildene av henne i hvit kjole skal vise henne slankes mulig.

Lindseth sier det i seg selv ikke er farlig.

Tåler sult
- Selvsagt - slutter man å spise, så dør man til slutt. Men over en periode er det ikke farlig for kroppens funksjoner. Har man et bestemt mål når det gjelder å gå ned i vekt, det være seg en skuespillerrolle eller bryllup, og kuttet i matinntaket, så er et av problemene at man ikke får i seg nok vitaminer og mineraler. Det tar ikke lang tid før C-vitaminreservene er oppbrukt, for eksempel. Og jo lenger tid man holder på, jo verre blir det, sier han og fortsetter:

- Men å ikke spise på to uker kan kroppen takle fint. Det er selvsagt litt avhengig av gener og hvor frisk man er i utgangspunktet, noe ikke alle vet på forhånd, for hvordan man takler det.

Det tar likevel en god stund før det begyner å gå ut over kroppens organer.

- En del ting blir satt på sparebluss, og dersom man ikke spiser over lang tid vil det gå ut over organene. Men menneskehet er godt tilpasset å tåle korte sulteperioder.

Musklene svinner
Å holde på slik over tid eller gå opp og ned, er dog ikke bra for alt.

- Det verste, særlig med type jojoslanking, er at man taper muskelmasse. Det er ikke bra og det kan ta tid å bygge opp igjen. Blir det mye opp og ned, så risikerer man å slite veldig med å bygge musklene opp igjen til dit de var.

Har man bestemt seg for å gå ned i vekt til for eksempel bryllupet, så anbefaler jeg at man tar vitamin- og mineraltilskudd. Man bør også spise noe hver dag, og da helst noe proteinrikt. Jeg foreslår i hvert fall 100 gram proteiner og masse grønnsaker. Å ikke spise noe overhode er dumt, det reduserer muskelmassen. Dessuten blir man kanskje slankere, men man ser ikke særlig bra ut. Man kan også trene ved siden av, dersom man har overskudd til det.

Dersom man spiser lite karbohydrater og nok proteiner, så viser studier at man kan gå ned i fettmasse samtidig som man øker muskelmassen.

Større kropp
Men ikke alle ønsker å bli mindre - noen av oss vil også bli større, og spiser langt mer enn de anbefalte daglige kaloriene.

- Å spise mye mat i stedet er avhengig av hva slags type mat det er snakk om. Vi klarer ikke spise mye av bra mat, det stopper av seg selv, man orker ikke spise så mye av det. Det er langt verre med mye, dårlig mat. Da kan det gå riktig ille.

Andre trener også for å få kroppen de vil ha, og enkelte jukser også. Lindseth sier det ikke nødvendigvis er farlig for kroppen.

- Å bruke preparater som står på dopinglista er ikke bra i lengden. Men en liten kur kan jeg ikke hevde at vil være negativt for kroppen i alle tilfelle. Det betyr selvsagt ikke at man skal gjøre det.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

HTML EMBED