Stiftelsen Fritt Ord har bestemt seg for å tildele 75.000 kroner til boken «Witness to Madness», skrevet av Peder Are Nøstvold Jensen.

Tildelingen har vakt til dels store reaksjoner, da Nøstvold Jensen står bak bloggen «Fjordman», der han tidligere har publisert en rekke høyreradikale ytringer. Flere av disse ble igjen brukt og refert til av massedrapsmannen Anders Behring Breivik, da han skrev sitt manifest.

En av de som mener at tildelingen er feilaktig, er AUF-leder Eskil Pedersen. I en kronikk i VG skriver han:

«Det jeg reagerer på, er at Fritt Ord gir sin støtte, økonomisk og gjennom sitt varemerke, til hovedinspiratoren for gjerningsmannen av 22.juli. Fjordman må gjerne skrive bok, men hvorfor skal han lønnes for å gjøre det? Nettet flommer over av rasisme, hets av homofile og kvinner og hat mot sosialdemokratiet. Trenger vi å betale for at det også inntar bokform?»

Det at Eskil Pedersen kritiserer tildelingen får kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø til å se rødt.

- Eskil Pedersen er en fiende av norsk demokrati. Den virkelige hjørnesteinen i et demokrati, er retten til å ytre seg. Retten til å kunne si at AUF er et søppelparti, uten at det nødvendigvis er det, sier Aabø til Nettavisen NA24.

- Som en gammelmarxist
Han mener at Pedersens utspill går i mot alt politikeren har sagt de siste årene.

- Jeg har lest alt Eskil Pedersen har sagt offentlig etter 22. juli. Det eneste han har leflet om, er åpenhet, åpenhet og enda mer åpenhet. Når Fritt Ord da tar hans mantra på alvor, så svarer han med å fremstå som en gammelmarxist. Han raser mot Fritt Ord og sier at de ved dette støtter meninger som er hårreisende.

- Det er et faresignal når en ungdomspolitiker fra AUF går ut og vil kneble ytringsfriheten. Denne saken har parkert Eskil Pedersen på sidelinjen av den norske debatten om ytringsfrihet, sier Aabø.

Fritt Ord skriver følgende om tildelingen:

«Viktige hensyn kan tale for å være forsiktig med å støtte en slik søknad. På den annen side har Jensen, som er assosiert med det alvorligste massedrap i Norge i fredstid, et særskilt behov for å ytre seg i bokform om 22/7 og de beskyldninger han er og har vært utsatt for. Den store tvil som har vært i saken, bør etter styrets nøye overveielse gå i favør av ytringsfriheten.»

Aabø mener at Fritt Ord har sitt på det rene.

- Tildelingen er en styrke for Fritt Ord. I motsetning til andre, har de selvfølgelig gjort hjemmeleksen sin her, de deler ikke ut penger til hvem som helst. De har lest deler av et manus og har kommet frem til at dette er meninger som man må tåle i et velfungerende demokrati.

- Jeg er forbauset over at ikke flere tør å gå ut mot Eskil Pedersen og støtte Fritt Ord, selv om det er politisk ukorrekt, sier han.

- Stygt retorisk grep
Eskil avslutter kronikken sin med;

«At rasisme og mobbing av homofile er synspunkter det er gjevt å stå opp for i 2013, det får du meg aldri til å mene.»

Også det reagerer Aabø på.

- Eskil bruker et fryktelig stygt retorisk grep, ved å stille spørsmålet om hvordan Fritt Ord kan støtte en homohater. Det er uelegant, tarvelig og jeg er sjokkert over at en ungdomspolitiker har så liten respekt for ytringsfriheten. Som med alt; The proof lies in the pudding, noe han viser ved at han sier en ting, men i handling viser noe annet.

- Det jeg lurer på er om Jens Stoltenberg støtter Eskil Pedersen sine synspunkter og holdninger mot Fritt Ord. Det må partilederne i Ap avklare. Dette er for viktig til at det kan kokes bort i kålen, for dette er ikke agurknyheter, legger Aabø til.

Statssekretær Hans Kristian Amundsen opplyser at de trenger litt tid før de kan avgi et svar.

Eskil Pedersens eneste kommentar til Aabøs utspill er:

- Jarle Aabø tar alltid litt for hardt i, noen er åpenbart villige til å si hva som helst for å komme på trykk, sier Pedersen til Nettavisen NA24.