Gå til sidens hovedinnhold

Ari-bror med suksess

- Ari inspirerer meg, sier Espen Bjørshol Solberg (30). Lillebroren gjør det stort i reklamebransjen.

(SIDE2): Lillebroren til Ari Behn (36) har vokst opp i et svært kreativt hjem, så han var aldri i tvil om hva han ønsket å gjøre i livet. Side2 tar en prat med Espen Bjørshol Solberg som har med seg flere prestisjetunge priser fra reklamebransjen i kofferten hjem fra USA. Nå etablerer han seg i her hjemme og er godt i gang i reklamefilmselskapet Motion Blur, hvor Harald Zwart er medeier.

- Jeg kan takke Kåre Conradi for at jeg kom inn på skolen, gliser Espen.

Skolen han referer til er Art Center College og Design som ligger i Pasadena, California. Det var opptaksprøver for å komme inn, og da fikk Espen med seg storebror Aris forlover til en kortfilm.

- Kåre er en fantastisk skuespiller, så all ære til han.

- Du har fått med deg Kåre i en kortfilm, tror du Ari ville stilt opp for deg også?

- Kanskje i en kortfilm, men han hadde nok ikke stilt opp i en reklamefilm altså. Men har en veldig talentfull og han inspirerer meg.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Støttende bror
Ari og Espen står hverandre veldig nær, og de snakket sammen flere ganger i uken mens Espen bodde i USA.

- Han har alltid tatt meg med og han er en skikkelig ordentlig storebror.

- Hva er det beste rådet du har fått av storebror?

- Han sa en gang: Har du noen gang fått et godt råd? Med det mente han at du må lage dine egne råd og lytte til din egen stemme. Å motivere seg selv er det viktigste, sier Espen.

Flere priser
Under den fire år lange utdannelsen fikk Espen kjennskap til noen av de aller største navnene innen reklamebransjen, og prisen han fikk med reklamefilmen «Sync» nevnes i samme åndedrag som Michel Gondry, Mark Romanek, Sam Mendes, Dante Ariola og Frank Budgen for å nevne noen. Prisen deles ut av AICP (The Art & Technique of the American Commercial).

- Den prisen er den største i bransjen i USA, så det er klart det er veldig stas å få tildelt den. Filmen ble vist på MoMA (Museum of Modern Art) i New York og alle de samme museene i de amerikanske statene, forteller han.

På festen kom 2000 fra bransjen og feiret. Espen snakket med fotograf og redaktør Jon Fauer og han fortalte at de to beste eventene i USA er Oscar og AICP.

I Cannes i fjor ble den samme reklamefilmen hedret med pris.

- Det er en studentfilm og at det blir anerkjent og lagt merke til både i Europa og i USA er stort for min del og gir meg drive videre.

«Sync» er en reklamefilm med 86 år gamle synkronsvømmende damer som reklamerer for en energidrikk. Ideen fikk han da han så gruppen trene ikke langt fra universitetet han gikk på i USA. Han bare måtte gjøre noe på dem.

- Tenk å ha den energien når man er over åtti år. Det var helt utrolig. De var skikkelig kule damer.

Kreative gener
«Det ligger i familien» er et kjent uttrykk, og at kreativitet ligger i Solberg-familien er det ingen tvil om. 30-åringen har nærmest fått kreativitet med morsmelka og hele familien har alltid vært kunstneriske av seg.

- Ari skriver jo som kjent, søsteren min studerer på kunstakademiet i Krakow, mamma er dramalærer, pappa var fotograf og stefaren min er illustratør og dekan ved Kunst- og håndverkskolen. Stefaren min har vært en vanvittig inspirasjon for meg bestandig, forteller Espen.

Morfar Andreas Solberg, som døde rett før jul i fjor, var en av de aller viktigste inspirasjonskildene i 30-åringens liv. Andreas var kunster og designet blant annet gifteringene til prinsesse Märtha Louise (37) og Ari.

- Morfar hadde en utrolig humor og var veldig fin. Han har alltid betydd veldig mye for meg.

Fra barnsben
Espen begynte å tegne scener fra romerske krigsscener og vikingetiden da han var bare fem år gammel. I ettertid skjønner han at det var såkalte storyboards, som vil si at man tegner ut filmene før man begynner å skyte den.

- Se på disse da, det er jo så mye blod og gørr, det er utrolig morsomt, ler Espen og viser fram barnetegningene han knipset og lagt inn på iPhonen sin.

- Jeg har alltid vært veldig opptatt av det visuelle. For alle kunstformer kan visualiseres, musikk, maling, bøker, dans og så videre. Jeg føler at jeg har noe å uttrykke via film, og jeg trodde vel egentlig at det var film jeg skulle jobbe med da jeg begynte å studere. Reklamefilm kom etter at jeg begynte på skolen og skjønte at man kunne vise sitt uttrykk selv om man skal selge et produkt.

Mentorer
En av Espens mentorer under utdannelsen og i ettertid har vært filmregissør Harald Zwart. Han har fått være med på filmsettet under innspillingen av «Pink Panther 2» og sett hvordan en ekte hollywoodregissør jobber.

- Jeg takket blant annet Harald i talen da jeg mottok pris i USA, så han betyr mye for meg. Jeg synes han er en utrolig flott fyr som virkelig har fått det til.

Les også:Zwart spås rosa suksess

En av de kuleste tingene som har skjedd 30-åringen etter at han kom hjem var muligheten til å få jobbe med manusforfatter og reklameguru Pål Sparre-Enger som har jobbet med blant annet «Lange Flate Ballær».

- Han er en av de aller største i bransjen, og en mann som folk vet hvem er langt utover Norges grenser, så det var stort å få mulighet til å arbeide sammen med han på en reklamefilm. Hans erfaring, humor og evne til å se på ting fra ulike synsvinkler var lærerikt, sier Espen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken