Gå til sidens hovedinnhold

I full blomst

Esperanza Spalding er fortsatt midt i 20-åra, men har allerede etablert seg i jazzens elitedivisjon.

Esperanza Spalding
Chamber Music Society
Heads Up/MUDI

Det begynner allerede å bli noe få år siden bassist og vokalist Esperanza Spalding, som fyller 26 på mandag, spilte på ei ganske så lita scene under Moldejazz. De som var til stede skjønte raskt at, som det var tilfelle med Diana Krall på den samme scena noen får år tidligere, her blei vi presentert for et talent som ville vokse mye på kort tid. Både Krall og Spalding spiller nå på helt andre scener, men har heldigvis beholdt ektheten og kompromissløsheten sin.

Spalding serverer oss med ”Chamber Music Society” sin tredje cd under eget navn. I tillegg har vi hørt henne sammen med giganten Joe Lovano i hans US Five-band og oppmerksomheten rundt stortalentet blei ikke akkurat mindre av at en Obama valgte henne ut som sin spesielle artist til Nobel-utdelinga og konserten i fjor.

Spalding har levd med og av musikk siden hun var liten og det er langt i fra bare jazz som befinner seg i hennes musikalske ryggmarg. Rhythm and blues – Prince er en av de store heltene – og klassisk musikk spiller også ei viktig rolle og ved denne anledninga har hun alliert seg med en av jazzens aller beste arrangører når det gjelder strykere – Gil Goldstein – og med cellisten David Eggar, bratsjisten Lois Martin og fiolinisten Entcho Todorov har han skapt et vakkert og personlig lydlandskap som kler Spaldings musikk bortimot til perfeksjon.

Eller har Spalding med seg trommeslagere Terri Lyne Carrington, perkusjonist Quintino Cinalli og tangentmann Leo Genovese og når så de langt framskredne vokalistene Milton Nascimento og Gretchen Parlato gjør strålende innsatser på noen av spora, så er det meste klart for nok en bekreftelse på hva og hvem Esperanza Spalding er anno 2010.

Dette er så varm, inderlig og original musikk som vi har blitt vant til å få fra Esperanza Spalding. Hun synger bare bedre og bedre og bassistisk holder hun allerede toppnivå. Esperanza Spalding er allerede en av jazzens store stjerner og hun er det i kraft av kvalitet og unike evner.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken