Gå til sidens hovedinnhold

- Et hån mot sexkjøpsloven

Rødt mener Pro Sentret legitimerer prostitusjon i ny brosjyre.

- Brosjyren er en hån mot sexkjøpsloven og mot arbeidet for å få kvinner ut av prostitusjon, sier kvinnepolitisk ansvarlig i Rødt, Anna Kathrine Eltvik.

Vanskelige situasjoner
Utspillet kommer etter at Pro Sentret, som er et hjelpetilbud for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, nylig kom ut med nye brosjyrer om vold og sikkerhet for prostituerte. I brosjyren kommer senteret med konkrete tips for hvordan prostituerte skal takle vanskelige situasjoner i arbeidet. Se brosjyren her.

Her nevnes det blant annet situasjoner der den prostituerte må underkaste seg for å redde sitt eget liv.

«Ikke sloss med mindre du er sikker på å vinne eller sikker på at kunden prøver å drepe deg», er et av de konkrete tipsene som brosjyren trekker frem.

Et annet tips sier at «om en kunde blir aggressiv eller insisterer på at du skal gjøre noe du ikke vil, prøv å være rolig. Lat som om du går med på det mens du leter etter en måte å stikke av på. Trekk deg unna konflikter - forsvar deg bare når det er helt nødvendig.»

- Seksualisert vold, ikke arbeid
Eltvik i Rødt mener definisjonsbegrepene til Pro Sentret ikke kan forsvares.

- I denne brosjyren er prostitusjon gjennomgående beskrevet som «jobb», og Pro Sentret fortsetter og forsterker på den måten pro-prostitusjonslobbyens språk og virkelighetsforståelse. Norsk lov definerer prostitusjon som seksualisert vold, ikke som arbeid. Dette er ikke noe mer enn informasjon om hvordan du ikke skal bli drept på jobb, sier Eltvik.

Krever endring
Pro Sentret ble opprettet i 1983, og ble i 1993 utnevt som et nasjonalt kompetansesenter. Driften finansieres dels med statlige og dels med kommunale midler fra Oslo kommune. Eltvik mener brosjyrene er et klart misbruk av offentlige midler.

- Vi krever at brosjyren endres i tråd med gjeldende lovgivning og gjeldende, vedtatte målsetninger på prostitusjonsfeltet, sier Eltvik.

Ikke overrasket
Ved Pro Sentret er de ikke direkte overrasket over uttalelsene fra Rødt.- Dette får stå for Rødts egen vurdering. Denne brosjyren er ment som en veiledning for de prostituerte. Brosjyren er praktisk og konkret for at det skal være lett for de prostituerte å gjenkjenne seg i stiuasjoner som kan oppstå, sier leder for Pro Sentret Bjørg Norli til Nettavisen.

Ikke problem med beskrivelsen
Hun ser ikke problemene med å bruke beskrivelsen «jobb» om de prostituertes levebrød i brosjyren.

- Rødt henviser så klart til at prostitusjon per definisjon ikke regnes som arbeid. Men som sagt er denne brosjyren laget for de prostituerte, som selv bruker denne betegnelsen seg i mellom. Det viktigste for oss er å gjøre de prostituerte mer oppmerksomme på vold og å kunne unngå disse situasjonene som er nevnt i brosjyren.

Norli kan ikke se at det er faktiske feil som går imot lovgivningen i brosjyren, og sliter med å forstå Rødts ønske om å endre brosjyren.

- Men om de faktisk finner direkte feil som bryter loven, får de så klart si ifra til oss, sier hun.

Eltvik sier til Nettavisen at de ikke er sikre på hvordan de vil følge opp en endring av brosjyren, men understreker at Rødt tar feministiske spørsmål på alvor.
- Vi har et aktivt kvinneutvalg som vil ta med dette videre til neste landsstyremøte, og vi har bestemt oss for at vi vil opprette tiltak for å hjelpe prostituerte ut av prostitusjon.

Rødts kvinnepolitiske ansvarlige sier de vil vurdere å legge ut en ny pressemelding om brosjyren ikke blir endret.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken