Gå til sidens hovedinnhold

Et kamera du har lyst på

Canons nye speilreflekskamera for entusiaster er noe å sikle etter.

Canon avduket i dag hele sin høstkolleksjon med en imponerende mengde nye produkter, inkludert et superspeilreflekskamera til 75.000 kroner og en rekke kompaktkameraer. Vi kommer tilbake med artikler om disse produktene.

Nytt kamera for entusiaster
Det mest spennende produktet for folk flest som ble lansert i dag er definitivt det nye speilreflekskameraet EOS 40D, som Trond Sliper i Canon Norge ynder å kalle Mark III, som en direkte sammenligning med proffkameraet EOS 1D Mark III.

EOS 40D overtar for det svært populære EOS 30D, og kan vise til en lang rekke svært spennende egenskaper og funksjoner. Kameraet må ikke forveksles til Nikons billig-speilrefleks D40, selv om navnelikheten er slående.

40D er kameraene som vil ha mer avanserte funksjoner enn det 400D kan tilby, og ikke minst ha et kamera som tåler mer juling og fuktighet enn det massemarkedskameraene kan håndtere. Mens 400D i utgangspunktet er laget i plastikk, snakker vi metall hele veien på 40D.

Skyter ikke av megapikser
Kameraet er utstyrt med en bildebrikke på 10,1 megapiksler. Det høres kanskje ikke så alt for imponerende ut, med tanke på at det finnes en lang rekke kompaktkameraer med 12 megapiksler, men her er det bildekvaliteten som står i sentrum, ikke papiregenskapene.

Det kan være greit å huske på at proffkameraet EOS 1D Mark III har også bare 10,1 megapiksler. Canon fortalte også på dagens pressekonferanse at forbrukerne ikke vet sitt eget beste når de ønsker flere megapiksler.

Spennende sensor
Bildesensoren er Canons 3. generasjons CMOS-sensor med normal 1,6 ganger cropfaktor, og kameraet støtter i utgangspunktet ISO opp til 1600, men dette kan dobles til 3200 med en high-innstilling som vi har sett på speilreflekskameraer i noe tid.

40D har fått implementert noe som Canon kalles Highlight Tone Priority. Dette er et system som sørger for å prioritere detaljer i de svært lyse delene av bildene når det benyttes ISO over 200. Canon trekker frem at dette blant annet vil gi langt bedre detaljer på skyer og bryllupskjoler. Alle som har tatt en del bilder vet at himmel og skyer på bilder ofte blir helt hvitt.

Kjemperaskt
Når det kommer til hurtighet takler det nye kameraet å ta 6,5 bilder per sekund, noe som er 1,5 bilder mer enn forgjengeren 30D. «Vanlige» speilreflekskameraer som folk flest kjøper, som EOS 400D og Nikon D40x takler tre bilder i sekundet.

Bufferen takler opp til 75 store JPEG-bilder i serie, eller 17 bilder i RAW-format. RAW-bildene beholder for øvrig bildeinformasjon i 14 bit.

Bruk skjermen som søker
40D arver også Live View-systemet fra EOS 1D Mark III, noe som betyr at du kan benytte LCD-skjermen som søker, slik som du kjenner fra kompaktkameraer.

LCD-skjermen er nå for øvrig på hele 3 tommer, noe som gir veldig god oversikt.

For øvrig har Canon nå forbedret sitt 9-punkts autofokus-system, og ikke minst har de forbedret sensorrenssystemet som de introduserte på 400D.

På funksjonssiden har Canon nå laget en egen liten meny som gir deg veldig rask tilgang til forskjellige innstillinger du benytter ofte, og du har 24 egendefinerte funksjoner for å finjustere kameraet slik du foretrekker det.

Ingen skremmende pris
Kameraet dukker opp i neste måned, og vil få en anbefalt utsalgspris på 13.499 kroner. Det vil også bli solgt i en kit-løsning med Canons 17-85 IS-objektiv, og da er den anbefalte prisen rundt 17.000 kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien