Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen til Thaifjord

Bli med til vestlandsbygda hvor «alle» gifter seg med thailandske damer.

(SIDE2): Den lille bygda Tresfjord ligger innerst i en fjord på Vestlandet. Her, 'mellom bakkar og berg', er kanskje den siste plassen man ville forvente å møte på kvinner fra eksotiske Thailand, men i Tresfjord bor det så mange at bygda har fått kallenavnet Thaifjord. TVNorges nye dokumentarserie «Et lite stykke Thailand» følger fem thailandske kvinner som har reist halve jorden rundt for å gifte seg med norske menn de nesten ikke kjente. Fem par har åpnet hjemmene og hjertene sine for å gi seerne et lite innblikk i hvorfor de har tatt akkurat disse valgene.

Regissør Tale Kristine Skeidsvoll har selv slekt i den lille bygda, og fikk ideen til dokumentarserien etter at hun så at flere og flere sørasiatiske kvinner flyttet dit.

- Siden jeg er litt halvlokal, kom jeg ganske fort i kontakt med Sumalee fra Thailand gjennom en felles bekjent. Sumalee studerer for å bli lærer og er på en måte en lederfigur i det thailandske miljøet. Sumalee og jeg fikk god kontakt, og dermed fikk de andre lettere tillit til meg, forklarer Skeidsvoll som sier kvinnene var ganske vare på hvordan de ble fremstilt.

Tillit
- Det handler mye om tillit. Thailandske kvinner blir ofte framstilt som prostituerte eller som stakkarslige kvinner som rømmer fra fattigdommen. Men jeg forklarte at jeg ønsket å lage en film om hvordan livene deres var, og at jeg ikke ønsket å være spekulativ, sier regissøren.

Hun fulgte fem thailandske kvinner og deres norske ektemenn i ett år. Vi møter Odd Vidar som drar til Thailand for å gifte seg med Noy, en kvinne han knapt kjenner, Sumalee og Kåre som har tre barn, Olav og Lakiska som ønsker seg førerkort og mer frihet, Nantaya og Lars som krangler om jakt og Johnny og Bunta som sørger over sin datter som døde for ti år siden. Det var en innspilling med mye forhandlinger.

Eksplosiv utvikling
Det har vært en eksplosiv utvikling i antall ekteskap mellom norske menn og kvinner fra den tredje verden, og spesielt kvinner fra Thailand. I 1998 ble det inngått 41 ekteskap mellom norske menn og thailandske kvinner, mens tallet tre år senere var mer enn tidoblet.

- De fleste av oss har fordommer. Ikke bare mot de thailandske kvinnene, men også mot de norske mennene som gifter seg med dem. Vi ser for oss at de er håpløse ungkarer med et litt forstokket syn på kvinner, og som egentlig bare ønsker seg en blanding av hushjelp og sexslave. Selvfølgelig finnes det menn som spekulerer i dette her, og det er tragisk når det skjer. Men jeg tror ikke det er majoriteten, sier Skeidsvoll.

Se Odd Vidars bryllupsforberedelser

(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED

Sterke jenter
Bunta var den første kvinnen fra Thailand som kom til Vestnes kommune for 25 år siden, og siden har det kommet flere og flere. De fleste har kommet hit gjennom et felles nettverk av venner og familie, der en av thaikvinnene skaper kontakten mellom norske menn i bygda og kvinner de kjenner hjemme i Thailand.

- Jeg tror ikke det er så mye fordommer i kommunen. De som innvandrer hit kommer rett inn i en familie med tanter og svigerinner. De blir kjent med bygdefolket på en helt annen måte enn hvis de hadde kommet som en gruppe som holdt seg for seg selv, forklarer Skeidsvoll som føler at hennes egne fordommer absolutt ikke ble bekreftet.

«Thailandske kvinner blir ofte framstilt som prostituerte eller som stakkarslige kvinner som rømmer fra fattigdommen»

Tale Kristine Skeidsvoll

- Jeg opplevde flotte, sterke jenter, som hadde bestemt seg for å gjøre noe med livet. De har tatt veldig bevisste valg. Som Sumalee sier, hun kom ikke til Norge for å finne seg en norsk mann, men hun ønsket seg et vestlig familiemønster der mann og kvinne hjelper hverandre i hjemmet. Det er nok vanskelig å få i Thailand som har en veldig macho kultur.

Skeptiske menn
Etter at tilliten var opprettet var det relativ enkelt å få de thailandske kvinnene til å stille opp i programmet, litt verre var det med de norske mennene.

- Der fikk vil reaksjoner fra dem som måtte lirkes og overtales, via de som sa «jeg blir med fordi det er viktig for kona mi» til Odd Vidar som sa «ja jeg vil være med å gjøre noe for å bli kvitt fordommene». Jeg tror det var en uke før han reiste til Thailand for sitt egent bryllup at vi tok kontakt å spurte om vi fikk være med og han sa «ja, greit». Guttene har blitt mer og mer sentrale, det er vel så mye fordommer rettet mot dem, påpeker hun.

Odd Vidar har bare tilbrakt fire uker med Noy da de bestemmer seg for å gifte seg, noe som absolutt ikke er en uvanlig historie i Tresfjord.

- Det har nok litt med immigrasjonslovgivningen i Norge å gjøre, men også at kvinnene har et litt annet syn på kjærligheten. De føler at man skal bygge kjærlighet over tid, og da er kanskje ikke et snarlig bryllup så risikabelt, sier Skeidsvoll.

I programmet er blant annet Kåre Oddvar veldig ærlig på at han nok ikke var stormende forelsket da han giftet seg med Sumalee, men at det viktigste er å lære hverandre å kjenne. Da blir man mer glad i hverandre med årene. Olav føler derimot at da han traff Lakiska var det kjærlighet ved første blikk.

Bunta som er gift med Johnny mener at tillit er det viktigste.

- Det er viktig at vi er glade i hverandre, at vi stoler på hverandre. Hvis vi stoler på hverandre blir det mindre problemer mellom oss, sier hun i programmet.

- Jeg føler at parene var veldig bevisst på kulturforskjellene, og at kjærlighet må bygges. Flere av parene har forhold som jeg synes er veldig fine og jeg har lært mye om kjærligheten og om lykke. Noen av parene fungerte mindre bra, men vi har ikke med noen par der en av partene blir utnyttet, forteller Skeidsvoll.

Drømmer om kjærligheten
Skeidsvoll føler heller ikke at de norske mennene blir utnyttet.

- De er kanskje men som ikke synes det har vært så enkelt med damer. Nå tildags skal man være pen, ha rett kroppsform og rette meninger. Vi er blitt veldig strenge på hva som er elskbart. Jeg tror når disse gutta møter thailandske kvinner, så blir det litt som det norske jenter opplevde i Hellas på 80-tallet. Her hjemme er du en helt normal jente, men der nede blir du plutselig behandlet som en gudinne, sier regissøren.

- Når disse gutta møter en fantastisk pen thailandsk jente som viser dem interesse, da blir de jo glade, de kjøper det jo. Alle drømmer om å finne kjærligheten, og det finnes mange veier man kan ta, sier hun.

- For bare få år siden var det å finne noen på nettet sett på som tragisk og bare for håpløse mennesker som aldri traff noen på byen. Nå er det helt akseptabelt, og man kan sile ut de helt uinteressante og i tillegg sparer man noen kroner på øl. Å gifte seg med en thailandsk dame kan være en ny måte å finne kjærligheten på, sier Skeidsvoll.

- Vi som gifter oss med thailandske kvinner er jo like forskjellig som alle andre, påpeker Odd Vidar i dokumentaren.

- Jeg tror det er viktig å heller se mennesker enn båser. Man ser noe helt annet når man ser mennesker. Ser vi båser begrenser vi vårt eget blikk, avslutter Skeidsvoll.

Se «Et lite stykke Thailand» på TVNorge i kveld klokken 21.30

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Hev smaken på grillmaten på 1-2-3