Gå til sidens hovedinnhold

Et rødt rike

De dreper de svake, sier vår australske guide når vi står ved foten av Australias største turistattraksjon – Uluru.

(Side2) Det er aboriginerne, eller Australias urinnvånere, han snakker om. Her i aboriginernes rike er det ingen barmhjertighet, men et spørsmål om overlevelse.

De som glemmer eller begynner å blande samme de ulike sanglinjene, historiene som forteller hvor man finner vann og mat og som er selve kulturarven, må tilintetgjøres. Slik har det alltid vært.

Australias hjerte


Uluru, også kalt Ayers Rock, befinner seg i hjerte av Australia ca 475 km fra den lille byen Alice Springs. Alice Springs er utgangspunktet for de fleste turene til Uluru og har vært base for grupper med aborginerne lenge før byen fikk sitt navn slik vi kjenner det i dag. I 1862 ledet John McDouall Stuart en ekspedisjon hit, men det var ikke før man fant gullet i 1887 at folk begynte å bosette seg der i større antall.

Den store steinen


I det vi nærmer oss Uluru spør guiden vår hvor mange som vil bestige steinen. Nesten alle rekker en hånd i været mens vi holder blikket festet på det røde vindundret.

Da vi kjører inn foran Uluru sitter vi som forhekset. Den er et utrolig syn der den lyser rødt mot den blå himmelen. Horder av turistbusser står parkert ved foten av steinen, men man får allikevel følelsen av å være alene, som om man befinner seg i en drøm.

Drømmetiden


Og det er nettopp i drømmetiden aboriginerne tror forfedrene skapte Uluru. Den store steinen er hellig for urinvånerne og de liker derfor ikke inntoget av turister som bestiger denne hellige plassen hvor det har blitt gjennomført hellige seremonier i flere tusen år.

Man føler en hellig stemning når man tusler mellom de svartbrente stammene som omgir Uluru. Heten er uutholdelig, og man forstår fort hvor viktig det har vært for abroginerne å ta vare på kulturarven og hvor stor del av arven som befinner seg i akkurat dette område.

Guiden forteller historier fra drømmetiden mens vi tusler rundt. Vi subber i rødt støv, og har for lengst gitt opp håpet om å holde sko og bukser rene.

En rød kolibri


Da vi står samlet ved inngangen til klatreområde er det ingen som bestiger steinen. Vi nøyer oss med å beundre den røde kolossen fra bakkenivå, og idet solen går ned ser vi Uluru skifte til ulike fargekombinasjoner som en kolibri og vi kan ikke annet enn å gispe av forundring.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken