Gå til sidens hovedinnhold

Et verdig vitnesbyrd

Ekstremt skremmende og ekstremt gripende. De siste timene på UA Flight 93 sitter i lenge.

United 93 – USA 2006. Regi: Paul Greengrass. Med Christian Clemenson, Cheyenne Jackson med flere

Aldersgrense 15 år

Skal alt dokumenteres på film? Var det uungåelig å lage film av tragediene rundt 11. september 2001? Det spørsmålet har mange amerikanere måtte ta stilling til, ikke minst nå som Hollywood mener det er på tide å feste terroren til lerretet.

Når det først skal gjøres, er Paul Greengrass et stjerneeksempel på hvordan gjøre det riktig.

«United 93» inneholder sterke skuespillerprestasjoner av totalt ukjente ansikter som i en nærmest dokumentarisk stil uten fiksfakserier forteller historien om det man trodde skjedde om bord Flight 93 - fra flyet tok av til det styrtet i Pennsylvania uten å ha nådd sitt terrormål.

LES VÅR INTERVJU MED ENKENE: - De sa han var ok

Filmen er et resultat av et nitidig arbeid satt sammen av telefonsamtaler, logger, samtaler med etterlatte, militære og luftfartsmyndigheter. En viss dramatisk frihet har det på sett og vis vært fordi man ikke vet 100 prosent hva som skjedde.

Det hele er ektefølt, så skremmende normalt og så harmdirrende urettferdig – uten at det blir demoniserende.

«United 93» er en respektfull, human film om menneskelig mot og overmot. Om hvordan håpet ikke forsvinner selv om det faktisk er ute, om dødsangst og nestkjærlighet, om gudstro og troen på at høyere makter skal gripe inn.

Paul Greengrass, med sin bakgrunn som dokumentarfilmskaper, har paradoksalt nok skapt en film som er håpefull – om ikke annet så for menneskeheten.

«United 93» er årets sterkeste film.

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre

Kommentarer til denne saken