Eurolandene halter videre mot neste toppmøte i slutten av uken. For to uker siden ble det klart at Spania måtte ha krisehjelp. Det er ventet at landet kan komme til å be om 100 milliarder euro (750 millioner kroner), et beløp som skal redde landets skakkjørte banker, melder CNBC News.

Presser Merkel
Presset øker for hver dag som går på Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Det forventes at hun slakker på kravene som er stilt til de kriserammede EU-landene.

Dette presset vil hun ikke slippe unna på det kommende toppmøtet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

I Financial Times før helgen uttalte investorlegenden George Soros at Merkels stahet truer med å gjøre toppmøtet til en fiasko.

– Lukter fiasko
Dersom man ikke kommer et skritt videre på dette toppmøtet, så vil eurosonen stå «uten en brannmur som er sterk nok til å hindre muligheten for at Hellas forlater eurosamarbeidet», mente Soros, ifølge CNBC.

Blant forslagene som er kommet på bordet er en tettere integrasjon på det finansielle området. Dette kan innebære felleseide banker og en mer integrert finanspolitikk.

Merkel vil heller ikke slippe unna krav om et EU-fond som skal brukes til å nedbetale felles gjeld.

Franske krav
Valget av en sosialist til president i Frankrike har gjort kampen for en stram finanspolitikk i eurosonen enda tøffere for Merkel.

President François Hollande kommer trolig til toppmøtet med et forslag om å opprette egne obligasjoner for eurosonen. Dette kan sees på som et forslag blant flere som er ment å få til en ordning der EU landene i fellesskap skal hefte for den høye gjelden som enkelte EU-land har pådratt seg.

Og greske
Forslaget er ventet å bli møtt med motstand hos Merkel.

Hellas' nyvalgte statsminister, Antonis Samaris, kommer ikke til møtet, da han nettopp har gjennomgått en øyeoperasjon.

Men det er ventet at Hellas nok en gang kommer til å kreve lemping i kravene EU har stilt som betinges for landets redningspakke.

Spansk bankrapport
I går kom de uavhengige gjennomgangene av 90 prosent av den spanske banksektoren gjennomført av revisjonsselskapene Roland Berger (Tyskland) og Oliver Wyman (USA), melder DnB i sin markedsrapport.

Her er noen av funnene som er gjort:

  • Kapitalbehovet anslås til henholdsvis 25,6 milliarder euro og mellom 16 og 25 milliarder euro.
  • I et stresscenario hvor spansk BNP faller med 6,5 % samlet over tre år, og boligprisene faller 60 % fra toppen, anslås kapitalbehovet til mellom 51 og 62 milliarder euro.
  • Boligprisene har falt 30 prosent fra toppen. Veksten i 2012 er ventet å bli på minus 1,7 prosent.
  • Resultatene var om lag som ventet, og indikerer at bankpakken på 100 milliarder euro er stor nok.