Gå til sidens hovedinnhold

Euro til bunnivå

Både euro og kroner faller markant mot dollar fredag.

En euro koster fredag ettermiddag snaut 1,20 dollar, mot 1,22 dollar torsdag ettermiddag. Det er første gang kursen har vært under 1,20 siden mars 2006.

Kronen har også svekket seg klart mot dollar fredag. En dollar koster 6,59 kroner, mot 6,46 torsdag ettermiddag. Forholdet mellom euro og kroner er mindre endret. En euro koster 7,90 kroner, mot 7,87 torsdag ettermiddag.

Bankuro
Nervøsitet rundt europeiske banker har trolig bidratt til eurofallet. Ifølge Reuters er det rykter om at Sociéte Generals derivatavdeling er i skikkelig trøbbel. Banken vil ikke kommentere spekulasjonene fredag ettermiddag.

Det er imidlertid ikke bare spekulasjoner som drar ned bankaksjene. En annen bank anbefaler kundene sine å senke eksponeringen sin i europeiske aksjer. HSBC Bank bidrar til usikkerheten etter at de i et notat til sine klienter nedgraderer Europa, med unntak av Storbritannia, fra nøytral til undervekt.

- Det er fortsatt for mye usikkerhet knyttet til bankenes helse, om de fremtidige utsiktene for euroen, om statlig gjeld og om veksten til at vi vil ta risiko i denne regionen for øyeblikket, melder banken, ifølge Wall Street Journal.

I tillegg har Morgan Stanley kuttet kursmålet på de to store spanske bankene Banco Santander og Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Kuttene begrunnes med forholdene i den generelle spanske økonomien, som er meget svak.

Politikere bidrar
Dessuten har det kommet uttalelser fra poltiikere som kan ha bidratt. Fra den ferske regjeringen i Ungarn er det kommet utsagn om at landet kan risikere en kollaps som den man så i Hellas.

I tillegg har den franske statsministeren Francois Fillon uttalt at en svakere euro er godt nytt og at han ikke var bekymret over utviklingen.

Kommentarer til denne saken