Gå til sidens hovedinnhold

Europeiske dokumentarfilmer priset i Oslo

Under dokumentarfilmfestivalen Eurodok i Oslo.

Den norske dokumentaren «No word for worry» vant publikumsprisen, mens den svenske «Belleville baby» fikk hederlig omtale.

Vinnerne av Eurodok-prisen og publikumsprisen mottok et kunstverk av den norske filmskaperen, musikeren og kunstneren Kim Hiorthøy.

Eurodok-festivalen ble avsluttet søndag etter fem dager med aktiviteter på Filmens hus i Oslo. I alt 30 dokumentarfilmer sto på programmet og over 3.100 personer besøkte festivalen.

To alkoholikere

I sin begrunnelse for å gi hovedprisen til «Ne me quitte pas», skriver juryen blant annet at dokumentarhåndverket og kameraarbeidet bidrar til å utviske avstanden mellom det filmiske rommet og publikum.

– Dette er en sterk fortelling om sårbarhet og avhengighet, separasjonsangst som nullstiller et menneske på et sted i livet der mulighetene ikke lenger byr seg fram, heter det blant annet.

Filmen, som er regissert av Sabine Lubbe Bakker og Niels van Koevorden, handler om de to alkoholikerne Bob og Marcel som har mistet troen på livet og seg selv.

Dagene tilbringes på kjøkkenet til Bob hvor de snakker om kjærligheten, livet og døden. Dokumentaren gir et sterkt innblikk i deres vennskap, skjebner, håp, fortvilelse og ikke minst deres galgenhumor.

Norsk publikumspris

Den norske dokumentarfilmen «No word for worry» av Runar Jarle Wiik vant publikumsprisen. Filmen skildrer øygruppen Mergui utenfor kysten av Myanmar, der innbyggerne, som kaller seg sjøfolket, har levd på tradisjonelt vis i lange tider.

Men på grunn av strenge restriksjoner i landene de seiler mellom, er Moken-folket nå tvunget på land, der de lett forgår i storsamfunnets krav om modernitet og tilpasning.

Den svenske dokumentaren «Belleville baby» av Mia Engberg fikk juryens hederlige omtale. Filmen handler om kjærlighet, svik, ære, makt, sex, dop og rock.

– Nærheten til fortelleren og vedkommendes tanker og følelser er intens, men filmen blir aldri privat, mente juryen blant annet. (©NTB)

Den nederlandsk-belgiske dokumentarfilmen «Ne me quitte pas» vant søndag juryens hovedpris under dokumentarfilmfestivalen Eurodok i Oslo. Foto: Eurodok / NTB scanpix

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken