Gå til sidens hovedinnhold

Europeiske signaler tynget

Skuffende makrotall og fallende oljepris trakk Oslo Børs ned tirsdag. Golden Ocean stod for dagens kuvending.

Oslo Børs hentet seg noe inn mot slutten, men falt likevel klart tirsdag. Hovedindeksen endte ned 0,68 prosent til 360,30 poeng.

Blant de tyngste selskapene på børsen var det klar overvekt av røde tall. mest av de største falt Aker Solutions, som endte ned 2,3 prosent til 71,35 kroner. I positiv retning trakk SeaDrill og Orkla, som begge steg 0,8 prosent til henholdsvis 143,30 og 54,30 kroner. Statoil falt 0,5 prosent til 141,50 kroner.

Kuvending fra Golden Ocean
Tørrlastrederiet Golden Ocean varslet tirsdag morgen planer om å låne 100 millioner dollar gjennom et konvertibelt obligasjonslån med en løpetid på fem år. Aksjen falt markant.

Men tirsdag ettermiddag, kort tid før børsslutt, kom kontrabeskjed: Selskapet avlyser det planlagte lånet. I meldingen opplyses det at styret ikke ser betingelsene man kan oppnå når det gjelder kupongrente og utvanning av eksisterende aksjonærer som attraktive.

Selskapet skriver at det har gunstige alternative finansieringsmuligheter, solid kontantstrøm og sterk likviditetsposisjon.

Den siste meldingen gjorde at mye av fallet ble hentet inn, og aksjen endte til slutt ned 3 prosent til 10,41 kroner. På det meste var aksjen ned over 7 prosent.

Norwegian i fokus
Norwegian har lagt frem sine trafikktall for november. Antall passasjerer falt til under én million i november etter å ha vært over dette nivået de foregående månedene. Verre er det at marginen kommer under press. Flyselskapet til Bjørn Kjos holder på å fornye flymassen og i løpet av ett år har kapasiteten økte betraktelig. Passasjerveksten har i samme periode ikke vært like høy.

Kabinfaktoren faller sammenlignet med oktober i fjor og november i fjor, mens avkastningen (yielden) også gikk ned i forhold.

Aksjekursen falt 6,5 prosent til 136 kroner.

Les mer: Norwegian ned fra skyene

Tapere og vinnere
Børsvinner ble Dolphin Interconnect Solutions, som steg 33 prosent til 2,95 kroner.

Taperen ble gruveselskapet Crew, som endte ned 14 prosent til 75 øre. En aksjonærgruppe har bedt Oslo Børs gripe inn for å stanse utstedelse av nye aksjer i forbindelse med en gjeldskonvertering i selskapet.

Les mer: Ber børsen stanse aksjeutstedelse

Svak industriproduksjon
Nedgangen er internasjonalt, og det er røde tall på bred front i Europa. Sviktende industriproduksjon i Europa slår negativt ut. Den tyske og britiske industriproduksjonen viste et overraskende fall i oktober. I forkant var det forventet at den tyske industriproduksjonen ville øke med 1 prosent, mens fasiten viser et fall på 1,8 prosent.

Når det gjelder den britiske industriproduksjonen viser produksjonsbalansen for industrien minus 7 i november mot pluss 4 i oktober. I tillegg viste eksportordrene et klart fall.

Les mer: Overraskende produksjonsfall

En nedgradering av utsiktene for statsgjelden i Hellas skaper også nervøsitet.

Les mer: Mørke skyer over Hellas

Oljefall
Etter helgen har prisen på råvarer blitt presset av en oppgang for dollaren. Det gjør seg også gjeldende tirsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI falt 1,29 dollar til 72,64 dollar fatet.

Oljeprisen har den siste halvannen måneden ligget ganske stabilt, men har de siste dagene vist klare svakhetstegn og falt til de laveste nivåene siden oktober.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken