DÜSSELDORF(SIDE2): - Düsseldorf, er dere klare for å danse? ropte Stella Mwangi til de feststemte i Esprit Arena i den tyske byen, før hun begynte på ordene til velkjente «Haba Haba».

Klokken var da 21:12 og publikum lot seg ikke be to ganger, men danset med Stella, kordamene og danserne hennes. I underkant av to timer får Stella svar på om også resten av Europa lot seg rive med.

Judith Rakers, Stefan Raab og Anke Engelke leder årets sendinger - og hadde få minutter tidligere ønsket Europa velkommen, mens Magdalena Tul og Polen som første land ut hadde vrikket seg hvitt og lettkledt rundt på scenen.

Tidlig ut
Like etter klokken 21 sto nemlig Stella Mwangi (24) på scenen i den nå mye omtalte gullkjolen og forsvarte de norske fargene i årets Eurovision Song Contest.

Hun vant det norske folks hjerter med «Haba Haba» - og i løpet av to timer denne tirsdagskvelden gjenstår det å se om hun også kaprer halve Europa.

- Jeg håper folk i Europa stemmer på meg, og at dere der hjemmefra sender masse gode tanker. Jeg skal gi alt for Norge! sa Stella selv etter at tredje og siste generalprøve var vel gjennomført tirsdag ettermiddag.

Vindmaskin, vindmaskin...
Etter Stella var det hvitkledte og flagrende Aurela Gace og Albania sin tur, med et langt mer dramatisk og pompøst nummer enn Norges. Etter henne sto Armenias nummer med Emmy og hennes mer fengende og fartsfylte «Boom Boom» for tur.

Også hun en av favorittene i kveld, uten at favorittstempelet nødvendigvis ble gjenspeilt like godt i sangprestasjonen som i dansegleden og bruken av vindmaskinen.

Endelig mannfolk?
Første herreinnslag på sangfronten kom med Tyrkia og deres Yüksek Sadakat og låta «Live It Up». En heller enkel og halvrocka låt, som begynner mer lovende enn den avsluttes - men desidert de med mest hardbarka image på scenen så langt, rent bortsett fra damedekoren muligens.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kveldens psykedeliske innslag sto serbiske Nina for - fargesprakende og mangemønstret for de 70-tallselskende, med en heseblesende låt som dessverre ikke setter seg all verdens på minnet.

Etter henne tok Russland over scenen, da med Alexej Vorobjov i spiss - som gjennom dunkende teknorytmer lovet å «Get You» - uten at man tror nevneverdig på han av den grunn. Den russiske fansen må sies å være langt mer livlige, ekte og stemningsskapende enn de på scenen.

Søtt og surt
Sveits hadde igjen sendt en vakker pike med en yndig melodi - uten at det ble noen Céline Dion ut av Anna Rossinelli. Applausen satt derimot løst for jenta som takket sitt publikum på tysk.

Helt i andre enden av skalaen ble det da Georgia sendte Eldrine på scenen - aggressivt og langt hardere, og i en av kveldens mer spesielle antrekk.

Hun igjen ble avløst av vårt naboland Finland, som med Paradise skar og låta «Da Da Dam» har lagt seg på singer/songwriterlinja i år - med kassegitar og egen vokal er det lite annet som skal forføre det europeiske publikummet.

Fra det ene til det andre
Vakkert og en av favorittene til å gå videre etter kveldens konkurranse - men neppe vinneren dersom man skal tro bookmakerne, som stort sett holder en knapp på de raskere låtene.

Som Malta, som trampet mannsterke inn på scenen like etter at Oskar hadde tatt med seg gitaren og gått. Da var det mannen med kvinnestemmen- Glen Vella med låta One Life - sin tur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Igjen gikk tempo ned da Senit og San Marino entret scenen med sin ballade Stand By. Fint, men igjen - ikke så minneverdig. Bedre enn neste kvinne ut - Kroatias Daria, som insisterer på å feire med teknodunking og glorete eurorytmer ispedd tradisjonelle MGP-virkemidler til sin låta «Celebrate».

Som 14. land ut entret Island scenen. Sjonni's Friends gjør låta «Coming Home». De har kanskje en av konkurransens tristeste historier, med tanke på hvordan Sjonni døde etter å ha vunnet den islandske konkurransen og vennene derfor bestemte seg for å fremføre låta for han her i Düsseldorf.

Seriøst!Seriøst?
Ungarn hadde sendt syngedama Kati Wolf, som med sin eurotekno skapte stor stemning i salen. Hun er en av favorittene i kveld, men hva som er innholdet i hennes drømmer med tanke på låta «What About My Dreams?» får den enkelte spekulere i.

Pompøst, taktfast og refreng som klistrer, uten at det nødvendigvis hever kvalitetsnivået.

Langt mindre høytidelig var Portugal, som også i år hadde lagt mye av kreftene i en fantasifull sceneopptreden - der kampen for gleden var sentral., tydeliggjort gjennom låttittelen «Luta É Alegria».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sikre kort?
Tilbake til balladen - Litauen har i år lagt seg på musikalen, med sin« C'est Ma Vie», fremført av vakre Evelina Sašenko med den klokkerene stemmen. Ikke så vanlig kost i ESC-sammenheng det som man kanskje kunne håpe.

«Åh åh, åh åh» - Aserbajdsjan på scenen, romantisk og tidsriktig poppete. Hvitkledte Ell og Nikki svinset rundt på scenen mens de sang «Running Scared » Mange vil bli overrasket dersom de ikke går videre i kveld.

Sist ut i denne delfinalen var Hellas og låta «Watch My Dance». En blanding av tradisjonelle rytmer og moderne rap. Dessverre ikke like rent og pent som det burde, og sure toner ispedd macho testoprat funker dårlig. Det vil si - det gjenstår å se hva Europa liker og sender videre...

19 blir 10
I kveldens delfinale er det 19 land som konkurrerer - og der Norge er en av storfavorittene. I timene før det hele braker løs klokken 21, summet det i rykter rundt arenaområdet i Düsseldorf - og både «Haba Haba» og «Norge» på diverse språk ble flittig nevnt, både blant publikummere og presse.

Det antyder at Stella kan gjøre det stort i årets ESC - men hun skal tidlig ut på scenen. Allerede som andre artist skal hun fremføre sitt bidrag, noe som av mange ses som negativt med tanke på at publikum «glemmer» de første når de skal stemme.

I Norge førte dessuten Stellas MGP-seier til heftig debatt om hudfarge og etnisitet i MGP-sammenheng. Hvorvidt det kan bli tema i kveld, gjenstår å se.

Også Finland med Paradise Oscar, Aserbajdsjan, Ungarn, Armenia, Hellas og Tyrkia er blant landene som nevnes som «sikre stikk», men det gjenstår å se hvordan Europa stemmer.

Side2 er på plass i Düsseldorf og tar deg gjennom denne første av to delfinaler - som altså ender i den 56. MGP/ESC-finalen i historien, lørdag 14. mai.

Fem sikre
Til sammen er det 43 deltakerland i årets Eurovision Song Contest – fem av dem er direkte i finalen, de andre konkurrerer i de to delfinalene. «De fem store» er blant annet de største økonomiske bidragsyterne Frankrike, Spania og Storbritannia, samt fjorårets vinnerland, Tyskland. Italia er med for første gang siden 1997, og har fått være med blant landene som er sikret finaleplass uten å måtte kvalifisere seg.

I tirsdagens delfinale er også våre naboland Finland og Island med, mens Danmark og Sverige opptrer torsdag. Årsaken er at man forsøker å splitte opp land som tradisjonelt stemmer på hverandre.

Slik er rekkefølgen under tirsdagens semifinale:

01 Polen - Magdalena Tul - Jestem

02 Norge - Stella Mwangi - Haba Haba

03 Albania - Aurela Gaçe - Feel The Passion

04 Armenia - Emmy - Boom Boom

05 Tyrkia - Yüksek Sadakat - Live It Up

06 Serbia - Nina - ¿aroban

07 Russland - Alexej Vorobjov - Get You

08 Sveits - Anna Rossinelli - In Love For A While

09 Georgia - Eldrine - One More Day

10 Finland - Paradise Oskar - Da Da Dam

11 Malta - Glen Vella - One Life

12 San Marino - Senit - Stand By

13 Kroatia - Daria - Celebrate

14 Island - Sjonni's Friends - Coming Home

15 Ungarn - Kati Wolf - What About My Dreams?

16 Portugal - Homens Da Luta - Luta É Alegria

17 Litauen - Evelina Sašenko - C'est Ma Vie

18 Aserbajdsjan - Ell/Nikki - Running Scared

19 Hellas - Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike - Watch My Dance