DÜSSELDORF(SIDE2): - Jeg er fortsatt litt i sjokk over at Stella ikke er med videre. Jeg håper jeg skal våkne av en drøm og det ikke er sant, sier president i den norske MGP-klubben Morten Thomassen til Side2.

Stella Mwangis (24) exit kom som en overraskelse på svært mange - også hovedpersonen selv, som tirsdag kveld fortalte norsk presse at hun likevel følte seg som en vinner og at «Haba Haba» er en stor hit uansett hvordan det gikk i ESC.

- Uvant i Øst-Europa
- Jeg skjønner ikke hva som gikk feil. Jeg tror hovedårsaken er at det er en låt som ikke passer på en tirsdagskveld. De som liker slik musikk er unge og har gått i seng så sent på en skoledag, og får dermed ikke stemt, sier Thomassen.

En annen problemstilling som har blitt diskutert forut for Stellas deltakelse, har vært om de østeuropeiske landene vil være mer fremmedfiendtlige og at det kan gi utslag på stemmegivningen. Thomassen ser ikke bort fra at det er en sammenheng.

- Jeg tror også mange av de østeuropeiske landene synes det er uvanlig musikk. Det er kanskje ikke så mange innvandrere fra hele verden i de landene, og dette er ikke slik musikk som spilles der. Vi er mer vant med for eksempel afrikansk og pakistansk musikk hjemme, og synes det er morsomt.

Burde sunget på nytt
Det er også spekulert i om lydproblemene tirsdag - blant annet Spania skal ikke ha fått med seg hele eller deler av låta - kan ha påvirket resultatet. Dette tilbakevises av EBU-sjef Jon Ola Sand, men MGP-klubblederen sier det likevel ikke er bra at slikt skjer.

- Hadde problemet blitt oppdaget tidligere, så skulle Stella fått synge på nytt på slutten av showet. Det har skjedd før når en låt har falt ut. Da får man en ny sjanse, sier Thomassen, som mener det er synd det er rapportert om så mange problemer med lyden også for kommentatorene.

- Det var mange kommunikasjonsproblemer, det var mye kluss ute å gikk, sier han. Ellers mener han tyskerne har vært flink, men at arrangement har vært preget av mange og lange forsinkelser.

- Det har ikke vært helt perfekt. Ikke helt slik man tror tyskere skal ha ting på stell, nei..

En knapp på Danmark
Av de 19 landene som deltok i tirsdagens delfinale, gikk ti land videre, inkludert våre naboer Finland og Island.

- Begge de låtene er kjempefine. Rolig og fine, og det var tydelig at det var en balladestemning som preget Europa i går.

Neste delfinale går av stabelen torsdag kveld - da er Danmark og Sverige med. MGP-sjefen setter da pengene på førstnevnte.

- Slik det ble stemt i går, så tror jeg det er større sjans for at Danmark går videre. Den svenske låten har samme stilen som Stellas – og de unge sendes som sagt i seng før de får stemt. Jeg har også sett at Eric (Saada, svenskenes ESC-artist) selv har sagt han er bekymret for hvordan det skal gå nå etter Stellas exit.

Disco og fest
Selv om Stella er ute, så blir de fleste nordmennene som har reist ned til Tyskland i anledning ESC, værende.

- Vi er fan av MGP, ikke nødvendigvis av den norske låten. Ingen av den norske fansen som har dradd hjem så vidt jeg vet om. Selv om vi gjerne skulle hatt Stella med i finalen, så har alle sine favoritt og ikke alle heier på den norske låten, forteller Thomassen, som selv heier på en av de «Fem store» - landene som er direkte i finalen.

- Min favoritt er Frankrike og Amaury Vassili.

For de fleste reiser ned på grunn av arrangementet og for å treffe andre MGP-fans fra Europa, og hadde kjøpt billett lenge før det ble klart at Stella var den norske representanten.

- MGP er disco, fyll, fest og samhold.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!