OSLO: Det ville vært skammelig om Fremskrittspartiet kommer i regjering etter valget, mener Eva Joly.

- I et land som Norge, hvor det er budsjettoverskudd, ingen arbeidsledighet og hvor man har tilgang på de beste helsetjenestene i verden, hvordan kan folk stemme på et parti som er basert på fiendtlighet, hat og eksklusjon. Det skjønner ikke jeg, sier den profilerte samfunnsdebattanten og politikeren Eva Joly til NRK.

- Skammelig om de kommer i regjering
Hun kom onsdag med kraftige utfall mot Fremskrittspartiet – et parti som er basert på «fiendtlighet, hat og eksklusjon» etter hennes mening. «Det ville vært skammelig» om et slikt parti kommer i regjering, konkluderer Joly.

Hjelper søsterpartiet
Den tidligere korrupsjonsjegeren Eva Joly sitter i Europaparlamentet og var presidentkandidat for De grønne i Frankrike i fjor. Nå er hun i hjemlandet for å hjelpe det norske søsterpartiet i innspurten i valgkampen.

- Det er viktig at Miljøpartiet De Grønne blir store, for de har garantert at de aldri vil alliere seg med Frp, sier hun.

Lar seg ikke hisse opp
Nestleder Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet lar seg ikke hisse voldsomt opp over skyllebøtta fra Joly. Han har nok friskt i minne Jolys utfall før valget i 2009 – mot norske politikere generelt og Frp spesielt. Da sa hun at en regjering med Frp vil «være en katastrofe for miljø- og bistandsarbeid».

- Dette får være hennes lille hverdagshobby. Vi er opptatt av å finne bedre løsninger for Norge, sier Solvik-Olsen.

- Ikke noe å si for Frp-ere
Professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier til Nettavisen at Jolys utsagn har liten effekt på Frps potensielle velgergruppe.

- Ingen vil forlate Frp av den grunnen. Hun taler ikke til hjertene til de som er potensielle Frp-ere, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Men - Jolys utspill kan påvirke på en annen måte:

- Utspill som dette kan bidra til å styrke motvilen mot Frp hos de som støtter Venstre og KrF – og kanskje enkelte i Høyre. Det er mer interessant!

- Hvor tung er Jolys røst i den norske samfunnsdebatten, etter ditt syn?

- Det kommer helt an på: For gjennomsnittsvelgeren har hun neppe særlig betydning, men for de litt mer interesserte, stiller det seg annerledes, mener han.

- Trist at Frp mistenkeliggjør
Også Norsk Folkehjelp mener Frp går for langt i sin retorikk.

Det de reagerer på er uttalelsene 1. nestleder Per Sandberg kom med til Nettavisen tirsdag, om at nesten alle utlendinger som pågripes for narkotikasalg i Oslo, enten har avslag på sin asylsøknad eller er ulovlig i Norge.

- Jeg blir forbannet over at hundrevis av asylsøkere som har fått avslag på sine søknader, driver kriminalitet på denne måten, sa Sandberg, og lurte samtidig på hva Norsk Folkehjelp gjør med saken.

Les også: - Jeg blir forbannet

Norsk Folkehjelps generalsekretær, Liv Tørres, mener Frp mistenkeliggjør uskyldige mennesker.

- Asylsøkere flest er ikke kriminelle og skal slippe å bli behandlet eller omtalt som om de er det. UDI og politiet anslår at 99 prosent av asylsøkerne i Norge er lovlydige. Det er derfor trist at Frp fører en retorikk og en villet politikk som mistenkeliggjør og kriminaliserer en hel gruppe asylsøkere, sier Tørres.

Sandberg mener løsningene er lukkede asylmottak, noe Norsk Folkehjelp tar sterk avstand fra.

- Norsk Folkehjelp tar sterk avstand fra Frps forslag om å skjære alle asylsøkere over en kam og stenge dem inne i fengselslignende mottak, sier Tørres, og legger til:

- Frp ville da aldri ha foreslått å stenge eldre inne hvis kriminelle brøt seg inn på norske sykehjem.

Les også:

LIVEBLOGG: Følg valgkampsnakket på vår liveblogg Valg 2013. Delta med emneknaggen #valg13

HTML EMBED