Gå til sidens hovedinnhold

Fantastiske reiser i 2011

Drømmer du om det store eventyret eller den eksotiske reisen? Her er noen fantastiske reiser du bør vurdere i 2011.

Følg oss på FACEBOOK

Eksotisk i Asia

Laos kommer

Mekongelven og den til tider ugjennomtrengelige topografien har definert Laos i flere hundre år. Innenfor landets grenser er det nærmere 50 ulike etniske grupper, og 50 prosent av befolkningen er under 20 år.
Uten kystlinje eller et særlig egnet veinett er elvene hovedferdselsårene, og folk flest bor i lavlandet langs Mekong. Landskapet fortsetter å prege befolkningen, som hovedsakelig livnærer seg av jordbruk, fiske og skogbruk. Etter hvert har turismen også begynt å gjøre seg gjeldende. Stadig flere besøker Luang Prabang, som lenge var hovedstad i Lan Xang-riket, og som i dag, på grunn av sine enestående, gamle tempelbygninger og koloniarkitektur, står på UNESCOs verdensarvliste.
Samtidig er dette er nybrottsland i turistsammenheng, med vennlige og imøtekommende innbyggere som ikke unngår å gjøre inntrykk.
Operatørtips: Orkidé ekspressen

Det store eventyret

Møt fjellgorillaen i UGANDA

«Etter noen dager i Kampala skjønte jeg hvorfor Moland og French ønsket å gjøre byen til sitt hjem», skriver forfatteren Morten Strøksnes i boken «Et mord i Kongo». Han besøker den ugandiske hovedstaden i et forsøk på å nøste opp gåten om de to norske lykkejegerne, og finner seg vel til rette der.
«Uganderne har lært seg å leve med sterke motsetninger. De så ikke opp til hvite, heller ikke ned. De så deg i øynene som jevnbyrdige» forklarer Strøksnes videre om sitt møte med ugandere, som er «høflige, vennlige, i godt humør».
Her, på det sentralafrikanske høylandet, er det et behagelig klima året rundt. Det skyldes høyden over havet, for det meste av landet ligger på rundt 900 meter. Hovedstaden Kampala ved Victoriasjøen, som landet deler med Tanzania, ligger på rundt 1200 meter, og for de fleste er dette innfallsporten til landet. Victoriasjøen er Nilens største kildesjø, og de mektige Bujagalifossene er bare en båttur unna.
Det finnes flere parker hvor man kan oppleve ville dyr, men den største attraksjonen er fjellgorillaen. Den lever i nasjonalparken Bwindi, på mellom 1100 og 2600 meters høyde. Her befinner nesten halvparten av Afrikas fjellgorillaer seg, så sjansen for å få dem i nærmere øyesyn er god.
Operatørtips: Star tour
Jambo tour

Øyferie i sola

IBIZA gjenoppstått

Glem alt du har hørt om Ibiza som partyøya. Festløvene er knapt synlige om dagen, og oppholder seg dessuten i «sine» områder, hovedsakelig i Ibiza by eller i Sant Antonio på nordsiden. All støyen har dog stoppet mange, også nordmenn, fra å reise dit. Det er dumt, for Ibiza har mange «ukjente» kvaliteter.
Blant annet er gamlebyen i Ibiza by et fint sted å bevege seg i, særlig ut mot havna er det veldig trivelig. De mange og vakre strendene, som turistene kom hit for på 1950 og 60-tallet, har begynt å komme til sin rett, og er ikke så trangbodde som tidligere.
Myndighetenes mange pålegg, blant annet om at alle nybygde hoteller skal ha femstjernerstatus, har også bidratt til et større mangfold. Øya er ikke stor, men her finnes nå mer enn 300 overnattingssteder, fra de enkle til de mer eksklusive og bortgjemte.
Men om de store diskofestenes tid er forbi, er Ibiza fremdeles et sted for hedonisten i deg. Flere mindre klubber og barer setter nå opp små forestillinger, evenementer som minner om perioden før ravekulturen slo rot. Da var Ibiza frihavn for annerledes tenkende, som flyktninger fra USAs McCarthy-regime, og forfattere som Janet Frame fra New Zealand. Hun fant roen her «som jeg var på en utenomjordisk strand».
Mer chill out, mindre party down, med andre ord.
Operatørtips: Ryan air

Den store ekspedisjonen

Mangfold i USBEKISTAN

Når du har fått nok av stranda er det på tide å komme seg av gårde på litt større oppdagelsesferder.
Tidlig ble Marco Polos reise fra Venezia til Kublai Khans sommerpalass i Xanadu nord for Beijing en inspirasjonskilde. Det var selve reisen som fascinerte, alle menneskene og kulturene han, faren og onkelen støtte på underveis. En sentral ledetråd i historien var Silkeveien, den mange hundre år gamle transportåren som bandt øst og vest sammen i et intrikat nettverk av handelsveier, og som i vest endte opp i Levanten (omtrentlig dagens Syria, Jordan og Israel).
Mye av spenningen knyttet seg til etappene gjennom de sentralasiatiske landene nord og vest for Kina. Usbekerne var en av de mange folkegruppene Poloene støtte på, et folk av iransk og tyrkisk opprinnelse, i årtusener under sterk persisk innflytelse.
Fremdeles kan du koble deg på denne delen av Silkeveien og oppleve kulturer som på mange vis har vært nesten uforandret i århundrer. Riktignok la Kublais forløper Djengis store deler av byene i ruiner, men i Bukhara, som var et stort handelssenter allerede på 600-tallet, kan du for eksempel fremdeles oppleve Samanids mausoleum fra rundt 800. Du bør også en tur innom Samarkand, grunnlagt for mer enn 2500 år siden. Her er uten tvil den kjente Siyab-basaren et naturlig stoppested.
Operatørtips: Kultur-reiser

HTML EMBED

Aktiv ferie

Pub til pub i Yorkshire

Reiser med aktivt innhold er i vekst. Noen fristes av kulturreiser til Italia eller Frankrike, andre av ekspedisjoner over Grønlandsisen. Et alternativ cirka midt imellom er å ta beina eller sykkelen fatt. Det finnes en rekke operatører som tilbyr turopplevelser i Alpene eller langs pilegrimsveiene i Sør-Europa, og alle opplever vekst.
Selv dette kan til tider være vel anstrengende for mange. Hva med en en pub til pub-runde i vakre omgivelser, med rundt en halv dagsmarsj mellom hvert skjenkested? Engelske Mark Reid er en prisbelønt arrangør av vandringer i vakre Yorkshire, som har tjent som kulisser for en rekke populære tv-serier. «Med hjarte på rette staden» («Heartbeat») er en av dem, og Mark tar sine besøkende inn i dette kjente området. Han er en entusiastisk forteller, med en historie om omtrent hver stein langs ruten. Blant annet kan han berette om vikingenes besøk i området, og hvordan deres etterlatenskaper i form av ord og uttrykk fremdeles er å finne. I Yorkshire bruker man ordet for eksempel «dale» i stedet for «valley», for å beskrive en dal, et ord direkteimportert fra Skandinavia.
Operatørtips: The inn way

Flere byer i Russland

Øst for Ural

Russland er fascinerende. Landet som aldri har opplevd virkelig demokrati har vært åsted for noen av de blodigste konfliktene i menneskets historie. Beregninger som er gjort viser at landet kunne vært befolket med mer enn 300 millioner mennesker, og ikke 150 millioner som i dag, om Stalins utrenskninger på 1930-tallet og Andre verdenskrig ikke hadde hendt.
Sovjetunionens fall er et nytt kapittel i landets mangslungne historie. Moskva er et kaotisk sted, og St. Petersburg er i all sin skjønnhet ikke det man umiddelbart forbinder med det typisk russiske. For den som vil ha et mer sammensatt bilde kan det være spennende å reise enda lengre øst.
De økonomiske oppgangstidene unngikk til å begynne med landsbygda og byene utenfor hovedstaden, men noe er på gang. Spesielt er dette merkbart i den noe bortgjemte byen Jekaterinburg øst for Uralfjellene. Hjembyen til tidligere president Boris Jeltsin er landets tredje største by, med 1,4 millioner mennesker, og var lenge herjet av mafiaen.
I dag er dette en travel storby. Mafiaen merker man knapt lengre, de fleste har roet ned og blitt lovlydige. Luften her er langt renere enn for eksempel i Moskva, og nye hus og kjøpesentre dukker opp i ett sett, men uten å fortrenge de vakre, sibirske trehusene.
Like utenfor byen ligger de mektige Uralfjellene, som også er et besøk verdt.
Operatørtips: Finnair

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken