Berlin (SIDE2:) - Nei, nei, nei!

Ewan McGregor strekker ut armene og har nettopp kopiert Roman Polanskis aksent og armbevegelser til minste detalj. Det var McGregor han sa nei til, under innspillingen av «The Ghost Writer» eller «Skyggen» som den heter på norsk. Skuespilleren hadde nettopp lest en scene fra manuset inne på Polanskis kontor. Polanski var ikke fornøyd.

- Si det sånn isteden, oppfordret regissøren.

- Så jeg sa det på akkurat samme måte, og da klappet Roman i hendene og sa begeistret, forstår du nå?

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Kom over ubehaget
Ewan McGregor rister smilende på hodet og innrømmer gjerne at han ikke forsto så mye der og da. Men det han forsto etter hvert er at Roman Polanski forlanger akkurat det samme av andre som han forlanger av seg selv, en nitid sans for detaljer. Han er kjent for å være svært direkte i sine tilbakemeldinger, noe som McGregor innrømmer kan være tøft som skuespiller.

- Jeg har ikke en så veldig komplisert måte å nærme meg en rolle på. Med en gang jeg kom over ubehaget av å bli snakket til, så begynte jeg faktisk å lære.

Muligens er det derfor flere kritikere har ment at Ewan McGregor gjør sin beste rolle på tiår.

«Skyggen» bygger på en thriller av Robert Harris. Den handler kort fortalt om en skribent som forfatter biografier på vegne av andre, en såkalt spøkelsesforfatter eller ghostwriter. En dag blir han hyret inn for å skrive memoarene til den tidligere statsministeren Adam Lang. Lang har ikke det beste ettermælet og verre blir det for vår mann når han oppdager at den forrige forfatteren døde under merkelige omstendigheter.

Mann uten navn
En artig detalj er at vi aldri får vite Ewan McGregors navn i filmen. Det gjorde heller ikke han.

- Jeg ga ham masse teite navn som Gordon McFarquart, og det er faktisk en scene i filmen der jeg undertegner en taushetserklæring. Da jeg så filmen, forsøkte jeg å se hva jeg faktisk hadde skrevet, men jeg klarte det ikke, smiler han.

De siste årene har Ewan McGregor sluttet å drikke alkohol og kjørt motorsykkel på National Geographic. Han og familien, som teller kona ogdesigneren Eve Mavrakishar og tre døtre byttet ut London med Los Angeles. En helt udramatisk beslutning, sier McGregor.

- Da vi bodde i London, kunne jeg aldri slippe ungene ut på gaten, mens i Los Angeles kan de løpe fra hus til hus, sier han. Selv filmer han over hele verden, i alt fra store amerikanske studiofilmer til mindre uavhengige filmer, så basen er mer viktig for familien enn ham selv.

Aldri snobbete engelskmann
Men en veldig skotsk akilleshæl har han beholdt.

- Jeg kan virkelig ikke makte å høre meg selv snakke med en snobbete engelsk aksent, så da jeg ikke fikk bruke min naturlige aksent i rollen, valgte jeg en London-variant, sier han til Side2. Og tross at han i de senere år har spilt i filmer av variert karakter, blir han stadig konfrontert med at mange kvinner ser på ham som et sexsymbol. Som 38-åring har han et mer avslappet forhold til det en han hadde i 20-årene.

- Jeg er veldig fornærmet over at tyske kvinner ser på meg som et sexsymbol. Jeg er så sint, knurrer han med glimt i øyet.

Robert Harris, som også har skrevet filmmanuset, er en tidligere venn av Tony Blair og The Guardian skrev blant annet at hadde ikke personen bak vært Harris, og Tony Blair vært så uangripelig, ville «Skyggen» blitt dømt for grove ærekrenkelser og kanskje aldri utgitt.

SE TRAILEREN TIL THE GHOST WRITER

HTML EMBED
video_embed(13028,1);

Forhandler vekk idealer
- Jeg fanget faktisk ikke opp parallellen første gang jeg leste manus, men nå er det jo helt tydelig for meg at romanen bygger på Tony Blair, sier Ewan McGregor. Han sier at samarbeidet med Harris nødvendigvis ikke har styrket hans tro på politikk.

- Jeg føler at de fleste politikere etter hvert forhandler vekk sine idealer i sin higen på å komme høyere på maktstigen, sier han.

Det er også blitt mye politikk rundt «Skyggen» fordi den er laget av Roman Polanski. Polanski sitter fremdeles i varetekt i sitt chalet i Sveits, etter at amerikanske myndigheter etter 33 år fant det for godt å få ham arrestert etter at han flyktet fra landet i 1977 etter å ha vedgått at han hadde hatt sex med en 13 år gammel jente.

For skuespillerne i «Skyggen» er temaet ømtålig. Og man merker at de synes det er vanskelig å vite hva de skal svare. Hvem er for en mann som har sex med en 13-åring?

- Jeg kan snakke om hvordan det er å jobbe med Polanski. Det er han som er ansvarlig for min prestasjon i denne filmen. Jeg synes ikke bildet jeg ser for meg av en 76-åring på glattcelle er noe særlig. Og jeg er trist på hans barns vegne, sier Ewan McGregor.