Skyggen – The Ghost Writer – Storbritannia 2010. Regi: Roman Polanski. Med Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams , Kim Cattrall med flere.

Aldersgrense 11 år

En dag blir en ung skribent ringt opp av den tidligere statsministeren Adam Langs litterære agent. Lang, som er blitt beskyldt for krigsforbrytelser og en rekke irregulære forhold etter sin statsministergjerning, trenger sårt et bra ettermæle.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Men skribenten (Ewan McGregor) har mest skrevet kjendisbiografier og er neppe det mest åpenbare valget. Likevel påtar han seg oppdraget og flyr til USA der eks-statsministeren (Pierce Brosnan) nå residerer.

Det blir snart klart for vår mann at noe ikke stemmer. Spesielt når han får høre at hans forgjenger døde en mystisk død.

Vi får aldri vite skribentens navn, men sikkert er det at det er Ewan McGregors beste rolleprestasjon siden «Trainspoitting». Pierce Brosnan er også lynende god som den sjarmerende, men ustabile Adam Lang.

Filmen bygger på den kjente forfatteren Robert Harris bok, og dens dårlige skjulte maskering av Tony Blair, gjør den enda mer interessant.

Men mest interessant er det at Roman Polanski bygger seg opp en elegant og isende kald thriller der elegansen går hånd i hånd med en sitrende spenning. Her er ingen store actionscener eller eksplosjoner. Det er menneskesinnet vi går på thrillerjakt i.

«Skyggen» eller «The Ghost Writer» er sjelden god thrillerkunst, utført av en filmatisk mester med full kontroll på sine virkemidler. Dette er påskekrim av sjelden klasse på kino.

SE VIDEO AV SKYGGEN

HTML EMBED
video_embed(13028,1);