Gå til sidens hovedinnhold

Dyrebar last

Noen av våre beste jazzmenn har satt sammen en høyst original trio.

Excess Luggage
Hand Luggage Only
ParallellMusikkLosen

Trommeslager Håkon Mjåset Johansen, organist Steinar Nickelsen og pianist Vigleik Storaas utgjør trioen Excess Luggage. Vi fikk først stifte bekjentskap med denne usedvanlige besetninga og denne bemerkelsesverdige trioen da de cd-debuterte i 2007 med ”Excess Luggage” og det er ingen overdrivelse å påstå at ørene blei ekstra skjerpa da vi så instrumenteringa: Trommer, orgel og piano!!!

Nickelsen tar bassansvaret med fotpedalene på orgelet, men likevel: Bare å komme på ideen til å sette sammen en slik trio bør føre til applaus. Nå har bandet jobba mye sammen både i inn- og utland – spesielt i Kina (!). Det har sikkert ført til belastningsskader etter all bæringa, men det har definitivt også ført til et uhyre homogent og originalt låtende ensemble.

Bortsett fra standardlåta ”If I Should Lose You”, så har Nickelsen og Storaas skrevet all musikken her og det er tydelig at de både har hatt hverandre og dette ensemblet i bakhodet da musikken blei unnfanga. Fundamentet er groovy, hardtswingende jazz med basis i et amerikansk 60-talls uttrykk. Samtidig har de avgjort makta å ta med seg musikken inn i vår tid og de som tror at det ville bli vanskelig for piano og orgel ikke å gå veien for hverandre, kan bare ta det helt med ro: Nickelsen og Storaas har funnet fram til kjøreregler som passer utmerket og med et dynamisk fyrverkeri som Mjåset Johansen i maskinrommet er alle horna i de beste hender.

Om musikken befinner seg i balladeform eller i mer heftige luftlag, så trives de tre utmerket i hverandres selskap. Dette er en trio og et uttrykk av sjelden karakter som verden bør få glede av. Måtte bare alle arrangører stille med solid bærehjelp!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken