Gå til sidens hovedinnhold

Få kvinner i Cannes-juryen

Av 23 medlemmer i filmjuryen er det kun fire kvinner. Det er ikke bedre i andre juryer, men festivalsjefen vil ikke gjøre noe med det.

Flere journalister stilte spørsmål til festivalledelsen over den dårlige kvinnerepresentasjonen i årets Cannes-juryer. Av totalt 101 jurymedlemmer var det kun 14 kvinner. Kun en gang har en kvinne ledet juryarbeidet.

- Ja det er en mannsdominert jury og det kan vi dessverre ikke komme utenom, sa leder for filmjuryen, Dan Wieden på spørsmål fra journalister. Men festivalboss Roger Hatcuhel hadde ikke mange konkrete planer for å bedre på den situasjonen.

- Vi i Cannes Lions velger jurypresident og så velger de lokale representantene resten av juryemedlemmene. Vi pålegger ikke våre lokale representanter noen kvinnekvoter. De må selv finne ut hva som er best for deres land, sier Roger Hatcuhel, som har ledet festivalen siden 1987.

Konservativ bransje

Det er en forklaring kreativ leder Kjetil Try i Try Reklamebyrå ikke synes er god nok.

- At det er så få kvinner i juryen viser hvor utrolig konservativ denne bransjen er. Det ble stilt spørsmål om det da jeg satt i juryen i 1991 også og det er merkelig at det ikke er flere kvinner siden de ofte er i målgruppen for reklamene som vises på festivalen, sier Kjetil Try til Propaganda.

- Det kan ikke reklamebransjen være bekjent over. De har hele verden å velge fra og bør kunne finne nok kvalifiserte kvinnelige jurymedlemmer, legger han til.

Norge stilte med to jurymedlemmer i år, Rune Glad fra ScreenPlay og Virtual Garden i Cygber-juryen og Tone Garman fra New Deal i Press & Outdoor.

- Jeg hadde ikke likt å bli tilbudt en juryjobb bare fordi jeg er jente, men vil bedømmes ut i fra det jeg har gjort. Men når det er sagt er det kanskje noen som bør tenke litt på helheten, sier Tone Garmann til Propaganda.

Fransk og gammeldags

Hun legger til at hun ikke tror det nødvendigvis vil ha mye å si.

- De siste årene har det vært en del jenter på podiet, men det er klart at da vi kom på pressekonferansen ble jentene i juryen plassert på bakerste rad, mens gutta satt foran og snakket i mikrofonen, sier hun og legger til at hele systemet er ganske fransk og gammeldags.

Garmann mener de kanskje kunne oppfordret de lokale arrangørene til å plukke ut en av hvert kjønn når de plukket ut jurymedlemmer.

- Jeg har selv sittet og plukket ut jurymedlemmer til Gullblyanten og vet at det kan være vanskelig, basert på de tingene de har prestert de siste par årene. Når en jente får barn blir hun ofte borte fra jobben i to år. Får hun to barn er hun kanskje borte lengere og da er hun gjerne glemt av denne historieløse bransjen, sier Garmann til Propaganda.

Tallenes tale:

Film: 23 medlemmer, 4 kvinner

Press & Outdoor: 21 medlemmer, 4 kvinner

Media: 16 medlemmer, 2 kvinner

Cyber: 17 medlemmer, 0 kvinner

Direct: 24 medlemmer, 4 kvinner

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021