(SIDE2): Sexlyst går opp og ned i alle forhold, både for menn og kvinner. Men parterapauter forteller om stadig flere par som opplever at sexlysten går utover forholdet, og sier at kvinner ofte ikke vil innrømme at de har lite sexlyst.

Vi vet at sexlysten vår øker i takt med stigningen av testosteron og andre mannlige hormoner, men mange kvinner opplever nok at de har mindre sexlyst enn partneren sin.

LES OGSÅ:22 ting du ikke visste om sex

To typer sexlyst

Nå mener foreleser og forfatter av en rekke bøker om sex, Emily Nagoski, at fokuset på manglende sexlyst for kvinner fører til at vi tror det er noe galt med oss. I stedet mener Nagoski at man må redefinere begrepet «sex drive», skriver New Scientist.

Nagoski, som nå kommer med sexboken «Come As You Are», mener det finnes to typer sexlyst: Spontan sexlyst og responsiv sexlyst. Spontan sexlyst er når man får lyst på sex ute av det blå, mens responsiv sexlyst er når man får lyst på sex som følge av en berøring eller stimulering.

Statistisk sett opplever kun 10% av kvinner jevnlig spontan sexlyst, mens hele 70% av menn sier de ofte opplever det.

Nagoski konkluderer derfor med at de fleste kvinner ofte er avhengig av berøring for å oppleve sexlyst, men det betyr ikke at vi har mindre lyst på sex enn menn. Det betyr bare at vi får lyst av andre årsaker.

- Som når partneren din kommer bort til deg og begynner å kysse deg på nakken og du tenker: «Sex, ja. Det er en god idé", forklarer Nagoski.

LES OGSÅ:5 ting kvinner ikke vet om menn og sex

Helt normalt

Videre forteller Nagoski at det absolutt ikke er unormalt å oppleve manglende spontan sexlyst.

- Det å oppleve manglende spontan sexlyst har ingen skumle konsekvenser, det er ingen medisinsk lidelse. Jeg tror årsaken til at vi forventer at alle skal ha spontan sexlyst er fordi det er slik de fleste menn opplever det, sier Nagoski.

LES OGSÅ:10 merkelige ting som kan forbedre sexlysten din

Vil du lese flere saker om sex og samliv? Lik oss gjerne på Facebook!