Gå til sidens hovedinnhold

De drøyeste nettsidene

Og det er ikke de nettsidene du tror.

Nettsider som sluker over halvparten av tiden vi voksne er på nett, og som gir time etter time med fantastisk underholdning er ikke nødvendig stedet vi skal la barn og unge ferdes fritt på.

Her er fire av nettets drøyeste nettsider:

Facebook

Ja, nettopp, Facebook. Verdens største nettsamfunn har over en milliard medlemmer, noe som selvsagt gjør nettsiden svært attraktiv for misbrukere, skriver forfatteren og forskeren Gwenn O'Keeffe. Hun har skrevet boken «CyberSafe: Protecting and Empowering Kids in the Digital World».

En bør være på vakt overfor barn under 13 år som bruker Facebook, advarer O'Keefe i boken. Det er er brudd på brukervilkårene, men først og fremst risikerer unge å bli utsatt for upassende oppførsel, krenkelse av privatlivet, mobbing og i verste fall fysiske overgrep.

Listen er lang over overgrep som har funnet sted etter først å ha fått kontakt via Facebook. Denne trioen illustrerer hvor syke mennesker man kan komme i kontakt med på nettet.

Facebook har heller ingen «panikknapp» som den man finner på for eksempel Nettby.no. Politiet tror det kunne ha stoppet denne postmannen.

Nettby

Nettby.no er et av Norges største, lokale nettsamfunn. Men det skal ikke mer enn et søk i Google får å se at at der det finnes mange mennesker, finnes også utskuddene. Nettavisen skrev så sent som i september 2010 om «alle foreldres nettskrekk».

En 61 år gammel mann ble dømt for omfattende misbruk av barn og unge gjennom internett. På «Nettby» hadde han 360 venner gjennom sin profil «eva_lille» og cirka 120 venner gjennom profilen «line_bifil».

Vennene var alle jenter mellom 9 og 15 år. For å opprette profilene brukte mannen navnet «Eva Hansen» født 1. januar 1992. Han brukte også bilder av unge jenter som profilbilde, hadde en rekke hotmailadresser og var svært aktiv på MSN.

Chatroulette

Chatroulette.com er en nettside som i teorien kan gjøre deg kjent med vilt fremmende hvor som helst på kloden. I virkeligheten er siden et «paradis for overgripere», hevder O'Keeffe.

Nettsiden fungerer slik at du logger deg på siden med en PC med webkamera og blir automatisk og tilfeldig koblet opp mot en annen person som er logget på nettsiden. Det sier seg selv at voksne mennesker kan ha mye moro med en slik side (og det har de), men det er strengt tatt selvforklareende at dette ikke et sted for unge mennesker.

Deiligst.no

Nettsiden Deiligst.no er et nettsamfunn som retter seg mot unge, norske jenter og gutter. Aktiviteter på nettsiden er fokusert rundt bilder av medlemmene som nettsamfunnet kan stemme på, og trenden er «jo mindre klær, jo bedre».

Krtikken hagler følgelig over nettsiden. Datatilsynet har reagert på utlegging av bilder av mindreårige der foreldrene ikke har samtykket til utlegging. Redd Barna og Barnevakten har anmeldt nettstedet for å vise «seksualiserte bilder av barn».

En 27-åring fra Sunnmøre ble dømt 29. september 2006 i Ålesund tingrett etter å ha lagt ut kontaktannonser på bl.a. Deiligst.no, og gjennom disse oppnådd kontakt som medførte overgrepssituasjoner. Han ble dømt til 9 års fengsel for blant annet voldtekt.

Elisabeth Staksrud i Medietilsynet sier det kanskje best når hun kommenterer Deiligst.no i forhold til unges kommende yrkesliv.

- Mange arbeidsgivere oppfatter ungdom som har lagt ut slike bilder av seg selv som korttenkt. Og er man så korttenkt kan man bli oppfattet som en sikkerhetsrisiko, sier hun til Aftenposten.

Kilder: Nettavisen.no, Wikipedia, Save Delete, Aftenposten.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken