Gå til sidens hovedinnhold

Facebook-oppdatering kan gi skattesmell

Informasjonen du legger ut på nettsamfunnet kan koste deg dyrt.

Når Skatteetaten kontrollerer saker kan det innhentes informasjon fra offentlig tilgjengelige kilder, inkludert sosiale medier.

Men skatteetaten har ingen rutine på å aktivt bruke sosiale medier for å sikre at skatter og avgifter blir fastsatt på riktig måte, men det kan forekomme. Det opplyser Skatteetaten.

- Med den økende utbredelsen av sosiale medier er det ikke unaturlig om Skatteetaten også ser hen til dem som mulig kilde, sier Øivind Strømme, direktør i Skattedirektoratet, til Nettavisen.

Gjør ikke unntak

Ifølge Facebooks egne tall har rundt 2,7 millioner nordmenn opprettet profil på nettstedet. Mange av brukerne er ikke klar over at sikkerhetsinnstillingene som er standard i Facebook er mer åpne enn det man skulle tro. Det er med andre ord lett å kontrollere opplysninger.

- Skatteetaten er først og fremst opptatt av internett og sosiale medier for å kunne følge opp aktører som driver næringsvirksomhet på nett. Handel over internett øker betydelig i omfang og tar nye former. Har du en innbringende blogg, driver nettbutikk eller på annen måte har inntekter fra virksomhet på internett, gjelder de samme skatte- og avgiftsregler som ellers, sier direktøren i Skattedirektoratet.

Er det greit at Skatteetaten sjekker dine opplysninger på Facebook? Si din mening i kommentarfeltet under!

Selv om Skatteetaten følger nøye med er de opptatt av føre-var-prinsippet.

- Her jobber vi med å formidle enkel informasjon både på våre nettsider skatteetaten.no og overfor aktuelle målgrupper, fortsetter Strømme.

Valgte feil ord - fikk smell

På mandag fortalte Nettavisen historien om Sven-Ingvar Hjertenvik (58) som valgte feil ord til et bilde han publiserte på Facebook. Det ga en skattesmell på 400.000 svenske kroner.

Etter en dag med arbeid i Karlstad overnattet svensken i bobilen til firmaet. Før han gikk til sengs, postet han et bilde på Facebook og skrev «ferie gjennom Sverige» som en kommentar til bildet.

Det fikk ikke den svenske skatteetaten til å klikke «liker».

(Saken fortsetter under bildet.)

Istedenfor har etaten slått fast at Hjertenvik bruker firmaets bobil privat og gitt ham en ekstraregning.

- Jeg synes det er ganske rart at Skatteetaten går inn og snoker i private bilder og leter etter bevis på Facebook, og deretter trekker sine egne konklusjoner, sa Hjertenvik til Nettavisen NA24.

Er det greit at Skatteetaten sjekker dine opplysninger på Facebook? Si din mening i kommentarfeltet under!

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken