Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan gikk det når elevene tok fire dager Facebook-fri?

Tiendeklasse på Hunstad ungdomsskole overlevde 96 timer uten sosiale medier...såvidt!

(Avisa Nordland) - Kor ska æ start? Dette må vær de to værste dagan æ har vært med på!

14 år gamle Rebekka Bremnes forteller ikke om tapet av en kjæreste eller frustrasjonen av å ha fått husarrest rett før årets party. Ordene beskriver sorgen etter 48 timer uten tilgang til sosiale medier.

– Dagene føles lange. Jeg blir rastløs, vet ikke hvordan jeg skal fylle tomrommet!

Fire fæle dager

14 og 15-åringene i 10. klasse på Hunstad ungdomsskole er som ungdom flest: Alltid «på». Alltid tilgjengelig. Vel å merke på Facebook, Twitter, Instagram og Vine. For å finne ut nøyaktig hvor avhengige de egentlig er av sosiale medier, ble de enig om å gjennomføre et eksperiment: Fire dager IRL (in real life).

Tirsdag i forrige uke lot de ordensregler være ordensregler og gjennomførte en seremoni: Postet farvel-oppdateringer i en felles seremoni og slettet deretter alle sosiale medier-apper i lag. De undertegnet en formell kontrakt der de forpliktet seg til fire dager uten sosiale medier. – Målet var å bevisstgjøre oss om hvor mye tid vi egentlig bruker med nesa i skjermen, forteller kontaktlærer Birgitta Schistad til AN.no .

Tidenes tidstyv e

Sosiale medier en av vår tids største tidstyver. En undersøkelse Medietilsynet har gjort forteller at den gjennomsnittlige 16-åring bruker opptid 10 timer hver dag foran en eller annen skjerm. Rebekka estimerer at sosiale medier stjeler fem timer av hver eneste dag.

– Når jeg gjør lekser, og det kommer et push-varsel, må jeg liksom sjekke. Men det blir alltid til mer enn bare det, sier hun.

For klassens Twitter- og bloggdronning Amalie Pedersen var det aller mest plagsomme i prosjektperioden å ikke få med seg alt som skjedde i den digitale verdenen. Mens enkelte synes de fire dagene var et endeløst mareritt, synes andre det gikk greit.

– Det gikk egentlig ganske bra! Jeg ble fort rastløs, men da måtte jeg finne på andre ting å gjøre, sier Ingrid Olaussen.

– Som for eksempel?

– Jeg laget middag til mamma, til og med uten å brenne maten fordi jeg ble distrahert av telefonen. Og så lekser da.

Konsekvenser

Lærer Birgitta merket stor forskjell på kvaliteten på oppgavene klassen leverte inn i den Facebook-frie perioden.

– For det første ble faktisk leksene gjort. For det andre var det uten tvil et mer grundig arbeid, sier hun. Læreren slapp heller ikke unna eksperimentet. Og hun innrømmer at det var utfordrende også for henne.

–Det gikk jo greit, så lenge jeg visste at det var slutt på fredag, ler hun. Også foreldrene ble utfordret til å delta. Kun enkelte tok den.

– Mamma prøvde, men hun «sprakk» etter ti minutter, forteller Sveinung Hoseth.

Ingrid tror foreldregenerasjonen er minst like hekta som ungdommen. Amalie er enig.

– Foreldrene våre liker ikke at vi er så mye på Facebook, men de ser ikke på seg selv! Sier jentene.

Endelig over

Etter fire dager med timer som har sneglet seg av gårde, kan 28 tenåringer og en lærer vinke farvel til analogt liv med traumer og abstinenser og knytte kontakt med omverdenen igjen.

«Endelig tilbake på Facebook, Instagram, Vine og Twitter igjen» skriver Ronja Iselin Olsen. Rebekka bruker fredag ettermiddag til å lese masse meldinger, se over 15 notifications og ta stilling til fire venneforespørsler. Amalie vier flere timer på å oppdatere seg på alt som hadde skjedd på Twitter under streiken.

Og lærerens umiddelbare reaksjon?

– Hjelp, et vennepar av meg har forlovet seg uten at jeg har fått det med meg! Og tenk, jeg har ikke trykket «like» engang!

Tankevekker

Men selv om eksperimentet var i overkant vondt for noen, er klassen enige om at de kom fra det med ny lærdom i ryggsekken.

– Jeg ble mer sosial uten sosiale medier. Fikk tid med venner og familie, innrømmer Rebekka.

– Det var en tankevekker. Jeg fikk tid til å tenke på hvor avhengige vi faktisk er og hvor mye bortkastet tid som går med til disse sosiale mediene. Jeg mener, det er jo helt forkastelig å tenke på at jeg faktisk bruker timevis hver dag på dette. Jeg burde skjemmes, avslutter Amalie.

Les flere saker fra Avisa Nordland her .

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken