Datatilsynet og Nasjonal Sikkerhetmyndighet har lenge vært kritiske til Facebook sin ekstreme åpenhet.

Men så langt har alle skritt tatt av nettsamfunnet, vært helt i tråd med deres brukerregler.

Med deres nye reklamefremstøt mener noen derimot at de går for langt.

Les også:
- Nå skal du reklamebombes på Facebook
- Mange åpne profiler på Facebook

Gir god oversikt
På nettsamfunnet Facebook kan du enkelt få oversikt over hva venner, bekjente og totalt fremmede gjør i sitt dagligliv. Teknofil har tidligere vist at statsministerens sønn er en av de som du uten problemer får full oversikt over gjennom nettsamfunnet.

Vi har også påpekt at det er svært vanskelig å slette informasjon du har lagt ut, faktisk tilnærmet umulig.

Bryter ikke reglen
Med nettsamfunnets svært vide brukerregler er det derimot ingenting av dette som bryter reglementet nettsamfunnet har satt.

Deres nye reklameframstøt vekker derimot kamplysten hos aktivistgruppen Moveon.org.

Venner ser dine innkjøp
Facebook vil nemlig hente inn data fra sine brukere og skape personlig reklame ved hjelp av disse opplysningene. I tillegg har Facebook planer om å lansere en applikasjon kalt "Beacon". Denne applikasjonen medfører at handlinger du utfører på eksterne sider som har samarbeid med Facebook, vises for dine venner på nettsamfunnet.

Leier du for eksempel en film, eller kjøper en genser via netthandel, så vil dine venner få beskjed om dette.

Bryter reglementet
MoveOn mener dette går langt utover nettsamfunnets brukerreglement.

- Poenget er at ingen bruker av Facebook skal få sine nettkjøp publisert for hele verden uten at de har gitt eksplisitt tillatelse, forklarer talspeson for MoveOn, Alan Green, ifølge Cnet.

Julegaver avslørt
Ifølge Green har flere brukere har allerede opplevd å få alle sine julegavekjøp publisert hos venner og families profiler. Det blir ikke da lenger særlig overraskende hva som ligger under juletreet.

Å få avslørt julegavene er slett ikke det verste som kan skje med det nye reklamesystemet i Facebook.

- Tenk deg en student som leier videoen "Brokeback Mountain". Hvis en homofobisk medstudent ser dette, kan det føre til alvorlige problemer påpeker Green.

Da "Brockeback Mountain" ble lansert medførte det store protester i deler av USA.

Besvarer anklager
Facebook har i en uttalelse besvart anklagene fra MoveOn. De mener brukerne slett ikke vil lide av denne nye markedsføringsmetoden.

- Vi oppfordrer til at det gis tilbakemeldinger på våre funksjoner, men i dette tilfellet har MoveOn misforstått hvordan Facebook Beacon fungerer. Beacon er en enkel måte for våre brukere å dele relevant informasjon fra andre nettsteder med sine venner på Facebook. Informasjonen vil kun bli delt med dine fortrolige venner på Facebook, det er dessuten fullt mulig å slå av funksjonen står det i uttalelsen, ifølge Cnet.

Svak argumentasjon
MoveOn er på sin side slett ikke fornøyde med dette svaret. De påpeker at muligheten for å slå av funksjonen i Beacon er veldig godt gjemt og må skrus av for hvert eneste innkjøp du gjør på de utvalgte sidene. De mener dessuten det i dette tilfellet er Facebook som velger å misforstå begrepet "venner"

- Hvis Facebook sitt argument er at det å dele informasjon med hundretusen av noens "venner" ikke er det samme som å gjøre denne informasjonen offentlig, så viser dette hvor svakt deres argumentasjon er, skriver Green i e-post til Cnet.

I Norge er det for eksempel mange brukere som har åpen konto slik at hvem som helst kan gå inn og se deres handlinger.

Må reversere
Green mener også at det må tas med i betraktningen at selv ens nærmeste venner slett ikke alltid har behov for å vite hva du kjøper.

- Det er på høy tid at Facebook revurderer applikasjonen og reverserer dette massive bruddet på personvernet, skriver han i mailen.

MoveOn bruker selv Facebook for å fremme sine synspunkt for nettopp å nå brukerne her. Blant annet har de kjøp annonseplass og opprettet en egen gruppe for å diskutere temaet.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.