Sosiale nettverk som Facebook har revolusjonert måten vi kommuniserer med hverandre på, men med hver nyvinning følger det vanligvis med misbruk.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Tidligere har man sett storstilte virusangrep på nettstedet, men den siste trenden er kanskje enda mer skadelig for dem som blir rammet.

Latterliggjør private bekjennelser
Det har nemlig blitt veldig populært å laste opp andre personers private Facebook-meldinger på internett, med sikte på å få en god latter på noen andres bekostning. Det ledende nettstedet i denne utviklingen er lamebook.com, et nettsted som kun fungerer som en samlingsplass for kleine Facebook-innlegg.

Spredningen i hva som legges ut er stor. Alt fra dårlige sjekkeforsøk til uheldige bekjennelser legges ut, inkludert uheldige bilder.

Et fritt oversatt eksempel av en utveksling følger under:

Emily Mc: «Ville ALDRI kjøpt en bil som ikke er AMERIKANSK!!!!!»

Sarah: «Du kjører en Volvo»

Emily Mc: «Ja, men foreldrene mine kjøpte den!!!!»

Joe Mc: «Emily, hvis det er sånn du føler det, kanskje vi bare skal selge den og så kan du gå til skolen...»

Darius: «Du kan ikke selge den bilen, ikke etter alle de flekkene jeg lagde i baksetet.»

Emily Mc: «Darius!!!!! LMAO (Jeg ler meg i hjel)!!!!»

Joe Mc: «Det er best at den svarte mannen tuller, Emily.»

Problemene med å legge ut innlegg som både vennene og familien kan se illustreres godt her. Samtidig er en gjenganger at folk bruker den lite private løsningen å legge ut ting på Facebook-«veggen» sin, som kan leses av alle vennene, som kanskje burde vært best holdt mer privat. Alt fra rasistiske ytringer og morsomme skrivefeil til bilder av feilslåtte tatoveringer og foreldre med øldrikkende babyer henges ut på siden.

Stadig mer populær
Nettsiden begynte med sine første oppdateringer i slutten av april i fjor og har bygget opp tilhengerskaren i rekordfart. Sidevisningene har økt med 359 prosent de siste tre månedene alene og veksten viser ingen tegn på å stoppe.

- Vi bestemte begge at det var på tide å starte en side som viser all den dumme dritten fra Facebook, fortalte Lamebook-gründerne i et intervju på bloggen Heartlessdoll.com.

Ifølge webtrafikksiden Alexa er siden den 5.722 mest populære i verden, og den 2.111 mest populære i USA. Er du uheldig nok til å figurere på siden er sjansen stor for at noen du kjenner vil få det med seg. Danmark, Sverige og Norge er blant de ti landene siden er mest populær, men likevel er det ikke så mange nordmenn som kjenner til siden ennå. Dansker frekventerer siden over fem ganger så ofte som her hjemme.

Kan be om fjerning
Om man plutselig finner et av sine egne innlegg stående ute til spot og spe til latter for hele internett er det imidlertid mulig å be de to amerikanerne som driver siden om å ta det ned.

- Den fornærmede kan sende oss en forespørsel om å bli fjernet, og vi vil (dessverre) ta dem ned. Men avhengig av hvor vennlige de var når de spurte kan det ta flere dager, fortalte gründerne til Heartlessdoll.

Helt borte fra internett blir det likevel neppe, for Lamebook-innlegg har en tendens til å finne veien til et utall andre sider.

Det er tydeligvis ingen mangel på materiale. Allerede i begynnelsen av august i fjor meldte de at de fikk inn rundt 75 e-poster om dagen med forslag til folk de kunne henge ut, og ettersom populariteten har steget kraftig har dette tallet sannsynligvis økt betraktelig.

Da er giret mot et engelskspråklig publikum er man i noen grad forskånet om man holder seg til norsk. Men bilder man legger ut kan fortsatt ende i gapestokken. Man skal heller ikke se bort ifra at noen prøver å kopiere suksessen med en norsk versjon.

Konkurrenter
Lamebook sin suksess har nemlig fått andre til å ville prøve seg. Blant konkurrentene finnes for eksempel Failbooking.com som utlyser en Macbook i premie til de som legger ut de beste/verste eksemplene på uheldig bruk av Facebook.