(SIDE2): Det finnes en del lenker som sprer seg på Facebook som ikke er hva de gir seg ut for.

Når man ser en venn eller bekjent som deler videolenken med tittelen «Se pige blive taget i at være utro» får man jo lett lyst til å klikke for å se videoen, enten av nysgjerrighet eller for underholdningens del.

Derfor lures du
Problemet er bare at lenken kun er laget for å lure oss. Fenomenet kalles «Likejacking», og har vært hyppig brukt på Facebook i flere år.

Formålet med svindelen er enten få tak i sensitiv informasjon fra de som klikker på lenkene, eller å sende deg ut fra nettsamfunnet, og videre til nettsider der du enten blir eksponert for annonser eller betaltjenester.

De siste ukene har lenken med den utro jenta spredt seg. Der må man «Like» videoen for å få se den og da spres lenken til alle dine venner. I tillegg kommer du til en side utenfor Facebook der du blir eksponert for reklame.

Vent med å klikke
Tidligere har kampanjer som «Se hvem som besøker din profil», «Her er Paradise Hotel-deltakerne» og en rekke kjendisrelaterte lenker lurt tusenvis av brukere. Så når du ser noen dele noe de mest sannsynlig ikke ville delt ellers, tenk deg om en ekstra gang før du klikker.