Gå til sidens hovedinnhold

Facebook priset til 292 milliarder

Mer verdt enn Google.

Facebook er uten tvil verdens mest populære sosiale nettverk, og verdien stiger i takt med populariteten.

Nå har investeringsbanken Goldman Sachs og en russisk investor sikret seg eierandeler for 500 millioner dollar i en avtale som angivelig priser Facebook til 50 milliarder dollar, eller 292 milliarder kroner, skriver New York Times

Prisantydningen gjør Facebook mer verdt enn eBay, Yahoo og Time Warner.

Facebook-aksjen er veldig ettertraktet, men ettersom selskapet ikke er børsnotert foregår ikke handelen over børs. Men den nye prisantydningen gjør it-giganten enda bedre skikket til å hente de aller skarpeste hodene, utvikle nye produkter og hente kapital til å foreta oppkjøp av underleverandører eller konkurrenter. Og fordi Facebook ikke er børsnotert kan dette gjøres uten at markedet må bli underrettet.

Ikke på børs
Handelen øker antallet aksjonærer i Facebook og selskapet begynner å nærme seg den magiske grensen på 500 aksjonærer. Det var akkurat denne grensen som førte til at Google måtte på børs i 2004. Og den samme regelen gjorde at Microsoft ble et børsnotert selskap i 1986.

Mark Zuckerberg har ikke gitt noen signaler om at han har noen planer om å børsnotere selskapet sitt, tvert imot har han avfeid alle spekulasjoner rundt en børsnotering som rykter.

Antall brukere av de sosiale media nettstedene har eksplodert de siste årene og med økningen i antall brukere kommer også en økning i verdien. For ikke lenge siden la Google inn et bud på selskapet Groupon på 6 milliarder dollar, men budet ble avvist.

Les også: 40 milliarder er ikke nok

- Hvis du ser tilbake til den gangen når Google ikke var på børs, så ble selskapet ignorert av investorene på Wall Street. Helt til noteringen ble en realitet, sier Chris Sacca, tidligere Google-ansatt og nå investor i Twitter.

- Denne gangen har markedene lært og de ratifiserer at den reelle veksten av et selskap skjer lenge før det er på børs. Facebook har vokst seg store så nå kommer investorene ut ifra Wall Street og til det private markedet. Og de vil ha en bit av kaka.

Gullkalv
Spekulasjonene rundt selskapets verdi har den siste tiden vært mange. Gjennom private salg har aksjer blitt omsatt til priser som tilsier en verdi av hele Facebook fra 42,4 milliarder dollar til 56 milliarder dollar. Men tyngden som en av de største investeringsbankene i verden gir, burde gi et bidrag til spekulasjonene.

Ifølge nettmålingselskapet Experian Hitwise har Facebook Passert Google i antall besøk i løpet av 2010, og i perioden fra januar til november hadde det sosiale mediet 8,9 prosent av alle sidertreff i USA, men Googles forside hadde 7,2 prosent av treffene.

For Mark Zuckerberg betyr en antatt verdi av Facebook på 50 milliarder dollar, at hans private formue dobles. Da Facebook var verdt 23 milliarder dollar ble hans personlige formue estimert til 6,9 milliarder dollar.

Les flere saker på NA24

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken