For første gang i internetts historie minket mengden spam i fjor, opplyser teknologi- og kommunikasjonsselskapet Cisco. Men det betyr ikke at det har blitt færre nettkriminelle, de finner bare andre områder og nye måter å lure godtroende nettbrukere på.

Økt oppmerksomhet og bedre antispam-teknologi tvinger spammere til å utvikle mer sofistikerte metoder. Ved å utnytte tilliten folk flest har til sosiale medier, bruker de nå sosiale nettverk som Facebook og LinkedIn for å tiltrekke seg ofre som er villige til å dele informasjon med mennesker de tror de kjenner, heter det i rapporten fra selskapet.

Misbruker tillit

Misbruk av tillit skal være en av de mest effektive taktikken blant nettkriminelle. Ved å utnytte den tilliten folk har til sosiale medier forsøker de å stjele andres identitet ved å utgi seg for å være en venn eller bekjent av brukeren. Sannsynligheten er stor for at du åpner epost fra en du kjenner, ikke sant?

– Brukere av sosiale nettverk har høy tillitt til at den informasjonen de får fra andre aktører i nettverket er riktig eller sann. Ved å utnytte denne tilliten, og ved å spille på menneskelige følelser, er brukere av sosiale medier blitt et lett bytte for utspekulerte svindlere, sier Christian Nordve, sikkerhetssjef i Cisco Norge.

Syv svakheter

Taktikker nettkriminelle har suksess med er å lure brukerne tio å tro at de skal få se et sexy eller sjokkerende bilde dersom de liker en bestemt side på Facebook. En annen strategi er å utgi seg for å være en spesielt attraktiv kvinne eller mann som ønsker å være venn med deg.

Cisco har satt sammen en liste med hva de kaller «syv dødelige svakheter». Det kan sikkert diskuteres om det er livsfarlig å bli utsatt for spam, men IT-selskaper er uansett inne på noe.

Svakhetene de nettkriminelle spiller på, ifølge Cisco:

1. Sex-appell: Spammere spiller på sex ved å utgi seg for å være en sexy kvinne eller mann. En ukjent person som flørter med deg på Facebook kan ha alt annet enn romantiske hensikter.

2. Grådighet: Hvis noe er for godt til å være sant så er det oftest slik. Du bør for eksempel ikke takke ja til et tilbud om en gratis iPad på Facebook.

3. Forfengelighet: Spammere vil prøve å lure deg til å tro at du er en spesielt utvalgt, at du er vinner av en fantastisk premie.

4. Tillit: Spammere utgir seg for å være en person eller et selskap som du stoler på. Brukere av sosiale medier bør bli mer skeptiske til hvem de deler privat informasjon med.

5. Dovenskap: Spammere utnytter at folk er late. Brukere vil ofte klikke på en link i en e-post som angivelig er sendt fra banken deres istedenfor å ringe banken eller besøke hjemmesiden deres for å sjekke at e-posten er legitim.

6. Medfølelse: Spammere spiller på folks ønske om å hjelpe andre. Mange ble lurt da en Facebook-gruppe latet som de samlet inn penger til ofrene for jordskjelvet på Haiti.

7. Det haster!: Hvis du får en hasteforespørsel om at du må skynde deg å sende innloggingsdetaljene dine bør det lyse en rød lampe.