Gå til sidens hovedinnhold

Fransk flagg på Facebook-profilen: - Det blir feil å kritisere og latterliggjøre folk for symbolbruken

Symbolbruken etter Paris-terroren har ført til debatt.

(SIDE2): Fredag smalt det igjen i Paris – og i hele helgen har mange valgt å bruke Facebooks profilbilde-filter av det franske flagget for å vise sin sympati med de drepte og berørte av terrorhandlingene.

LES også: Samler seg for å sørge over ofrene i Paris-terroren
LES også: Terroren i Paris: Dette har skjedd

Men ikke alle har likt flagg-filteret, og mange har kritisert Facebook for at det ikke er laget tilsvarende filter under andre terror-aksjoner. Noen mener det viser at Facebook inntar en politisk posisjon, og at enkelte ofre er mindre verd enn andre.

Premissleverandør?

De som har brukt filteret er blitt anklaget av kritikere for å være navlebeskuende, og bygge opp under en «vesten mot resten»-holdning.

- Det som er oppsiktsvekkende i kritikken er at man lar Facebook være premissleverandør på hva som skal gjøre og ikke gjøres. Slik sett at Facebook la ut en valgmulighet der man kan legge ut det franske flagget over profilbildet, sier førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Berit Skog, til Side2.

- Har man Facebook som normgiver for hva som er korrekt eller ikke i livet, så blir det et problem. Men jeg mener at det er feil å oppfatte Facebook, som er et sosialt medium, som premissleverandør over hva man skal mene er korrekt eller ikke. Kritikken kan stiles til Facebook, men det som er ulempen med denne typen diskusjon er at den tar fokus vekk fra en alvorlig terror-aksjon, de mange ofrene og skadde, de store lidelser. Man får i stedet en diskurs rundt Facebooks rolle og type filter som legges ut.

Er det galt å bruke flagg-filteret?

- Nei, det er ikke galt, jeg har brukt det selv også. Men jeg la ut en presisering om at når jeg bruker det, så impliserer jeg ikke at ofre for andre aksjoner har mindre betydning eller verdi, men at jeg synes det er viktig å signalisere samhold og solidaritet. Det er jo det implisitte budskapet i dette filteret.

I tillegg mener Skog at ved at mange bruker filteret, så opplever man seg som en del av et felleskap – at man har felles front mot terrorisme.

Enklere å mobilisere

Ekspert i sosiale medier og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude, er enig.

- At folk ønsker å vise sin støtte rundt det tragiske som skjedde i Paris på fredag er jo bra. Mobilisering på denne måten er et uttrykk for at vi er mennesker, som tidvis også er sårbare. Det ønsker vi å uttrykke. Sosiale medier har bidratt til at det er blitt enklere og mindre ressurskrevende å mobilisere folk rundt enkeltsaker og signalisere hva folk er opptatt av. Det å mobilisere på denne måten er noe som samler oss og skaper fellesskap. I så måte kan slik mobilisering skape solidaritet og samhold rundt situasjoner som oppleves som vanskelige, sier hun til Side2.

Hun mener flagg-filerbruken viser at det har truffet et engasjement hos folk, om det så er stort eller lite.

- Vi vet fra forskning om politisk mobilisering i sosiale medier, at Facebook er blitt en viktig kanal. Kritikerne av denne type tiltak argumenterer imidlertid med at de færreste av dem som engasjerer seg gjennom å trykke Like eller i dette tilfellet legge et flagg over profilbildet sitt ville gått i tog foran stortinget for samme sak. Men det å faktisk gjøre noe, som vi har sett i etterkant av terroren i Paris, kan være et lite skritt i riktig retning når gjelder at det kan virke samlende og dermed skape solidaritet

En sorg

Skog viser også til at mange laget sine egne symboler i starten, være seg bilder av flagget, Eiffeltårnet eller bilder av seg selv i Paris. Men også andre symboler fra andre terrormål.

- Hva Facebook gjør, er et komplekst spørsmål. Men man så jo at folk laget egne symboler, som ivaretok andre aksjoner, som ikke nødvendigvis var generert av Facebook – det synes jeg kan være en rimelig måte å reagere på, sier hun, og mener at den sorgen hver enkelt føler på i forbindelse med terroren, skal tas på alvor.

«IS har ringt. De har endret alle sine terrorplaner, etter at dansker har brukt hele dagen til å endre Facebook profilbildet sitt til et motiv med det franske flagget. Takk!»

Det skrev kommunikasjonsrådgiver Anne Kristine Cramon fra København på sin åpne Facebook-profil, og er blant de krassere reaksjonene.

- Det blir feil å kritisere og latterliggjøre folk for den symbolbruken, for den enkelte så synliggjør de et engasjement og en sorg som bør tas på alvor, mener Skog.

Hun sier at det er uheldig dersom Facebook, med sin store utbredelse, blir tatt til inntekt for et bestemt politisk syn.

- Men det kom signaler i går kveld på at Facebook har tatt kritikken på alvor og ser på muligheter for å legge inn ulike typer symboler, for å prøve å ivareta flere sider.

LES også: Polina Buckley mistet kjæresten Nick Alexander under terrorangrepet i Bataclan

Vise integritet

Også etter Behring Breiviks terrorangrep i 2011, ble Facebook fylt av norske flagg og kjærlighet til Oslo. Skog mener det er forskjeller på den reaksjonen og helgens.

- 22. juli handlet om en helt annen terroraksjon. Den var mer oversiktlig, det var en person som sto bak og det genererte et veldig behov for samhold og synliggjøring. Selv om også helgens Facebook-aksjon er for å vise samhold, er folk også opptatt av å vise raseri og sinne. Folk er redde for hva som skal skje videre. Da er det kanskje rimelig at man tar ut den frustrasjonen, ved å diskutere symbol-bruk på Facebook. At det kan bli en viktig agenda, som tar fokus bort fra et alvorlig problem.

Slike profilbilder og filter brukes sjelden i mange dager, det viste blant annet terror-angrepet mor Charlie Hebdo i januar. Også i helgen forsvant mange av filtrene etter en dag eller to. Men enkelte uttrykte at de tok flagget bort på grunn av kritikken de ble møtt av.

Det mener Skog også blir feil.

- Man må vise integritet, og stå på det man mener. Mener man at man har rett, så bør man la være å bry seg om kritikk.

LES mer: Islamsk Råd fordømmer terroren


Kommentarer til denne saken