(SIDE2): Tenk deg om to ganger før du poster en ny statusoppdatering på Facebook. Det er nemlig stor sjanse for at den blir husket.

Facebook-snakk
Er du en av de som bare klør i fingrene etter å poste morsomme hint om lørdagens bytur dagen derpå? Eventuelt ikke hadde tålmodighet til å vente og dermed la ut en mindre gjennomtenkt fyllestatus natt til søndag? Det er ikke alltid like lurt.

Ifølge en gruppe britiske forskere er det noe med selve måten slike oppdateringer blir skrevet på som får oss til å huske dem bedre enn både velredigert tekst og ansikter.

Forskergruppen fikk en deltakergruppe til å gjennomføre flere tester for hvordan folk tolker tekst fra ulike medier og bøker. Først skulle deltagerne prøve å huske løsrevne setninger som enten stammet fra oppdateringer på Facebook eller som kom fra en bok, mens i en annen undersøkelse ble oppdateringene testet mot ulike ansikter.

Resultatene i begge disse tilfellene viste at deltagerne var mye bedre til å huske Facebook-setningene enn boksitater og ansikter, skriver forskning.no.

Forskerne mener at dette kan skyldes at oppdateringer på sosiale nettverk ofte minner om sladder.

Lettere å forstå
Resultatene sier også noe om et mye viktigere, underliggende fenomen. Det er rett og slett enklere for hjernen vår å tolke teksten som står på Facebook.

I motsetning til mye velredigert tekst er oppdateringene på sosiale medier skrevet i et spontant, naturlig språk som ligner vanlig tale. Det gjør dem rett og slett lettere å oppfatte og huske.

Vår språkevne er ikke utviklet for å behandle nøye bearbeidet og polert tekst, mener forsker Nicholas Christenfeld, ifølge en pressemelding fra Warwick University. Han forklarer dette med blant annet at moderne teknologier lar skriftlig språk gå tilbake til den avslappede, personlige stilen som karakteriserte kommunikasjonen før litteraturen.

Denne mer muntlige formen gir gjenklang i det språklige apparatet i hjernen, og blir dermed husket.

LES OGSÅ: